Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

Biefstuk- rode wijnsaus- knolselderijpuree

  • Hoofdgerecht
  •  
  • Geplaatst op
INGREDIENTEN 8 personen

8 biefstukjes of ossenhaasjes a 100-125 gram
4 grote eetlepelsgeklaarde roomboter of ghee
wat versgemalen peper en zout

Voor de port-wijnsaus
600 ml rode port
600 ml rode wijn
8-10 eetlepels klontjes koude boter

Voor de knolselderijpuree
2 eetlepels olijfolie
2 sjalotten, gesnipperd
600 gram knolselderij (gewicht na schillen)
50 ml droge witte wijn
200 ml kippenbouillon
8 eetlepels slagroom



Dit is een heerlijke klassieker die veel mensen lekker vinden: een perfect in roomboter gebakken stukje biefstuk of ossenhaas, op een lekkere dot fluwelen knolselderijpuree met daarbij een volle romige rodewijnsaus met port. Het hoogtepunt van het kerstdiner : ) Ik vond het zo lekker, dat ik het bord heb afgelikt : ) Echt een topcombinatie. Ik miste niet eens de aardappeltjes, maar die kun je er natuurlijk ook bij serveren.  Wil je graag weten hoe je dit geweldig hoofdgerecht maakt, lees dan verder voor het recept met handige tips. Een klein hoofdgerecht, ideaal in een menu met meerdere gangen.

Bereidingswijze

Bereiding knolselderijpuree
1. Schil de knolselderij en snijd hem in gelijke stukjes. Bak de sjalotjes in de olijfolie glazig en bak de knolselderij 5 minuten mee.
2. Blus af met de wijn, doe na 5 minuten de bouillon erbij en kook zachtjes gedurende 20 minuten met het deksel op de pan.
3. Pureer de knolselderij en roer de slagroom erdoor.Tip: Tot en met het pureren kun je deze puree prima voorbereiden. Warm hem vlak voor het serveren op en roer dan de slagroom erdoor.

Bereiding saus
1. Kook de wijn en de port in tot 1/3. Deze stap kun je desgewenst al voorbereiden zodat je tijdens het diner alleen nog de afrondende handelingen van stap 2 en 3 hoeft te verrichten.
2. Schenk de gereduceerde (ingekookte) vloeistof in de pan waarin je het vlees hebt gebakken om alle aanbaksels los te roeren (deglaceren).
3. Doe de klontjes boter erbij en roer tot de saus alle boter opgenomen heeft. Serveer meteen. Als de boter eenmaal in de saus zit, kun je hem niet meer goed opwarmen.

Bereiding vlees
1. Laat het vlees op kamertemperatuur komen. Het is aan te raden zeker 20 minuten hiervoor aan te houden. Zo verloopt de garing van het vlees beter, en voorkom je een koude/rauwe binnenkant met een (bruin) gebakken buitenkant.
2. Dep het vlees droog met keukenpapier. Door overtollig vocht uit de verpakking te verminderen, kan het vlees mooi dichtschroeien en wordt het mooi bruin.
3. Gebruik geklaarde boter of ghee. Uit geklaarde boter zijn de melkbestanddelen die verbranden bij hoge temperaturen verwijderd. Ghee is de Indiase versie van geklaarde boter. Geklaarde boter kun je zelf bereiden (kijk eventueel ook eens naar mijn blogpost hierover). Ghee kun je kant en klaar kopen bij bijvoorbeeld toko of (biologische) supermarkt.
4. Kruid het vlees met zout, maar nog niet met peper. Doe dit vlak voordat je het vlees in de pan doet. Als peper te heet wordt verhit (wat al snel gebeurt gebeurt tijdens het bakken), verbrandt deze en wordt deze bitter. Daarom strooi je na het bakken pas wat peper over het vlees.
5. Haal het vlees uit de pan en laat het afgedekt met aluminiumfolie een paar minuutjes rusten.
Zo kan het vlees ontspannen en is het malser en sappiger. Voeg tijdens deze stap desgewenst peper toe. Tijdens deze stap kun je saus gaan afmaken (monteren) met de klontjes boter. Start dan bij stap 2 van de 'bereiding saus'.Kijk voor tips over de gewenste garing eventueel ook even naar mijn blogpost 'zo bak je een perfecte biefstuk'. Tip: houd zo nodig het vlees in aluminiumfolie warm in de oven op 60 graden als je veel stukjes vlees bakt.

Serveertips

Dit recept is afkomstig van www.vertruffelijk.nl
Neem je dit recept mee? Check dan ook eens m'n foodblog www.vertruffelijk.nl voor  nog meer lekkere recepten, artikelen en fun food facts! Vertruffelijk heeft ook facebook, instagram, pinterest en twitter. Vertruffelijk: dat smaakt naar meer.

Bron

Www.vertruffelijk.nl



Leuk recept? Deel het
Reacties (0)


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van dagmar1980
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Ontvang een jaarabonnement Smult en het kookboek Dagelijkse Kost 2 van de bekende Belgische TV-kok Jeroen Meus van € 44,79 voor € 32,95… Lees verder »

Dit nummer in Smult: o.a, de lekkerste hachee, coq au vin en andere traditionele gerechten met een nieuwe twist. Profiteer nu 5 X Smult met 30% korting! Profiteer nu!… Lees verder »

Top