Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

1.404 culinair recepten Alles wissen

  • Maak een keuze

Uitgebreid zoeken
Maak een keuze
Maak een keuze

Een lekker snel gerecht met gerookte zalm, groenten en kruidenkaas

INGREDIENTEN

250 gram gerookte zalmsnippers, 1 ui, 2 tomaten, 1 groene paprika, 1 beker creme fraiche of room culinair, 1 pakje kruidenkaas met kruiden (bv Paturain of van AH) en 250 gram pasta naar keuze.

  •  Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op15-09-1998
  • Italiaans Hoofdgerecht
  •  10-20 min.

Geen tijd en geen last van wat extra calorien? Maak dan deze supergemakkelijke en verrukkelijke romige ovenschotel met kipfilet en champignons. De kip gaat rauw plm. 15 minuten in een hete oven, dus je bent zo klaar.

INGREDIENTEN

1 pakje room culinair of kookroom -, 250 gram champignons -, 1 + 1 eetlepel olijfolie -, zout, peper -, 400 gram kipfilet -, 100 gram (vers) geraspte Parmezaanse kaas

  •  Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op27-01-2005
  • Internationaal Hoofdgerecht
  •  10-20 min.

De ouderwetse, echte, Italiaanse Pasta Carbonara. Ook snel, lekker en goedkoop.

INGREDIENTEN

Pasta naar keuze (spaghetti is lekker), 2 eieren, room (een bekertje creme fraiche of een half pakje koksroom/room culinair), 75 gr parmezaanse kaas, spekjes (of bakbacon in stukjes), knoflook, peper en een klontje boter (eventueel).

  •  Hoofdgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op04-05-1999
  • Italiaans Hoofdgerecht
  •  0-10 min.

Heerlijke salade met stukjes kip

INGREDIENTEN

3 verschillende soorten sla/doosje spekjes en wat pijnboompitjes/2 dubbele kipfilets/wat zoete vinaigrette een e.l honing, 2 e.l.azijn/2 e.l.olijfolie/Potje mango-chutney

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op01-06-2000
  • Frans
  •  10-20 min.
INGREDIENTEN

2 grote varkenshaasjes, mosterd, zout en peper, boter 4 plakjes bladerdeeg (diepvries), 1 eierdooier, , Voor de saus: 1 bakje champignons,peper en zout, 1 bekertje creme fraiche

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op31-08-2003
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Gehaktballen met mosterd en ketjap mains

INGREDIENTEN

500 gram rundergehakt, 2eetlepels ketjap manis of iets meer, 1 eetlepel grove mosterd of iets meer, 0,5 theelepel zout, 1 eetlepel Franse mosterd, 1theelepel cayennepeper of iets meer, 2 eieren, 100 gram paneermeel, 380 ml vleesfond, 25 gram boter, ,

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op29-03-2013
  • Nederlands
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Ze staan weer voor de deur , niet de jehova, ook geen postcodeloterij , maar de feestdagen. dat betekent weer gezellig aan tafel , koken ! of laten koken , dus gourmetten want dat is handig , zelf niet al te lang in de keuken, kids vinden het heerlijk, en al het gefreubel is gewoon leuk om te doen. ik kwam er achter dat mensen zonder kinderen heel erg weinig gourmetten, terwijl als je de ingredienten aanpast er je er toch echt een culinair grilfeest van kan maken. skip de kilokknal gourmetschotels en ga los , het kan dus idd. weer anders. alle ingredienten zijn voor 4 personen. heel veel van te voren klaar te maken, ga niet alle sauzen benoemen , maar wat je gebruikt maakt het vers, en kan 24 uur van te voren. heel veel bakjes, glaasjes etc wees creatief, ik geef toe het is een lang verhaal geworden, maar meer dan waard.

INGREDIENTEN

Voor:, zelf gegrilde garnalen cocktail met ananas:, , 2 kleine blikjes ananas stukjes uitgelekt, bewaar 1 el sap, 16 grote garnalen gekookt, zonder staart, 2 el olie, 2 tl Shichimi Togarashi kruiden ( jb ), 2 stronken little gem, baby romaine sla, 2 blikjes krabvlees, uitgepluist, harde stukjes verwijderd, 4 el mayonaise, 2 el ketchup, paar druppels worcestersaus, 1 el whiskey, , party time!, , blue:, 12 kastanje champignons, 1 cup ERU Crè­me au bleu ( super ), 100 gram serano ham gesnipperd, panko, olijf olie, , white:, 8 coquilles, liefst vers, anders mantel schelp uit de diepvries, maar die zijn kleiner., 100 gram zeezout boter, sap van 1/2 e citroen, plus rasp van 1 bio citroen ( geen waslaag ), marinade van het voorgerecht., , yellow:, 5 eieren, 1 zakje eekhoorntjes brood geweekt en in kleine stukjes, 1 el gedroogde provinciale kruiden, 2 tl. truffel olie, steeltjes van de kastanje champignons fijn gesnipperd., 1 el volle melk, , pink:, 200 gram kalfs gehakt, 1 ei, 1 el paneer, 8 plakjes pancetta, 3 tl Za'atar ( jb ), , red:, 2 eendenborsten zonder vel/vet, halfe pot wildfond, 1 glas port ruim, 1 el bruine suiker, 2 el water, zout peper uit de molen, optioneel: eenden lever krullen ( eigenlijk geen optie, maar gewoon doen ), , brown:, 8 oesters ( jazeker !), bloem, 3 el croma ( jazeker ! ), 1 bos fijn gensipperde peterselie, 1 el limoen sap, peper uit de molen, , toetjetoe:, 8 mini bak camemberts ( ah ), marinade van de eendenborst, 2 el blauwe bessen jam, 2 el kookroom, 1 el creme de cassis,

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op13-11-2016
  • Europees
  •  > 120 min.

Gehaktballen met mosterd en ketjap mains

INGREDIENTEN

500 gram rundergehakt, 2eetlepels ketjap manis of iets meer, 1 eetlepel grove mosterd of iets meer, 0,5 theelepel zout, 1 eetlepel Franse mosterd, 1theelepel cayennepeper of iets meer, 2 eieren, 100 gram paneermeel, 380 ml vleesfond, 25 gram boter, ,

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op29-03-2013
  • Nederlands
  •  30-60 min.

Iedereen weet nu wel dat de herfst zijn intrede heeft gedaan. Culinair gezien de mooiste tijd van het jaar. Overal zijn de mooiste producten te krijgen. Deze met recht "hemelse" herfsttaart komt uit een kookboek vol streekgerechten uit een bosrijk gebied. Mensen gebruiken dus alles wat het bos te bieden heeft. Paddenstoelen, noten, wild en zo is deze heerlijke taart ontstaan. Hij is makkelijk te maken, walgelijk lekker, maar best wel machtig. Geniet er maar van.

INGREDIENTEN

Voor het deeg:, , 250 gr bloem, 50 gr boter, 150 ml melk, 2 tl bakpoeder, , Voor de vulling:, , 250 gr cantharellen (of paddenstoelenmelange), 500 gr mager rundergehakt, 2 flinke sjalotten, 50 gr mager gerookt spek (fijn), 2 teentjes knoflook (geperst), 1 el olijfolie, Zeezout, Vers gemalen zwarte peper, , Voor de topping:, , 250 gr crème fraîche, 250 gr zure room, 1 el maizena, 4 el mayonaise, 200 gr geraspte Parmezaan, 1 sjalotje (fijn), Vers gesnipperde peterselie

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op15-09-2013
  • Europees
  •  60-120 min.
INGREDIENTEN

30 g boter, ? 400 g varkenshaas culinair, 2 el olijfolie traditioneel, 100 g sjalotten, gepeld en in vieren, 250 g peultjes, schoongemaakt, 250 g champignons, in plakjes, zout, 1 zakje aardappelpuree (Maggi, pakje a 2 zakjes), 3 dl melk, 4 el fijngehakte peterselie, versgemalen peper,

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op25-03-2002
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Varkenshaasje culinair met lentegroentenbron:www.c1000.nl

INGREDIENTEN

? 400 g varkenshaas culinair, 30 g boter, 2 el olijfolie traditioneel (C1000 Selectie), 100 g sjalotten, gepeld en in vieren, 250 g peultjes, schoongemaakt, 250 g champignons, in plakjes (C1000 Vers), zout, 1 zakje aardappelpuree (Maggi, pakje a 2 zakjes), 3 dl melk, 4 el fijngehakte peterselie, versgemalen peper,

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op21-08-2003
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
INGREDIENTEN

30 g boter, ? 400 g varkenshaas culinair, 2 el olijfolie traditioneel, 100 g sjalotten, gepeld en in vieren, 250 g peultjes, schoongemaakt, 250 g champignons, in plakjes, zout, 1 zakje aardappelpuree (Maggi, pakje a 2 zakjes), 3 dl melk, 4 el fijngehakte peterselie, versgemalen peper,

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op25-08-2002
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
INGREDIENTEN

4 gelijke varkenshaasjes., 30 gr. boter., 2 eetl. olijfolie., 100 gr. sjalotten, gepeld en in vieren., 250 gr. peultjes, schoongemaakt., 250gr. champignons, in plakjes., zout en peper., 1 zakje aardappelpuree (maggi)., 3 dl. melk., 4 eetl. fijngehakt peterselie.,

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op19-04-2006
  • Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Echt een PLAATSJE om te zien. Een recept van Inze Geenen werkende bij Kasteel Baexem

INGREDIENTEN

225 gram suiker 3 dl rode wijn 2 laurierblaadjes 1 vanillestokje, in de lengte opengesneden 450 gram ontpitte kersen 200 gram pure chocolade in stukjes Vanille-ijs

  •  Nagerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op11-11-2003
  • Frans Nagerecht
  •  30-60 min.
INGREDIENTEN

500 gr tarbotfilet -100 gr boter -0.2 ltr olijfolie -0.4 ltr gevogeltefond -2 bosjes radijzen -1 bosje basilicum, verse, fijngehakte -zalmkaviaar -2 zakjes tijm -zout -peper

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op12-05-2005
  •  
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Zoveel meer mogelijk om je gourmet op te pimpen dan dat ik in deel I http://www.smulweb.nl/recepten/1447985/Culinair-gourmetten al beschreef. Er is gewoon teveel lekkers om te bakken.

INGREDIENTEN

Amuse, Kwartel omeletje met Truffel en brioche :, 12 kwartel eitjes, 4 plakken brioche van 1 cm dik, 2el Truffel tapenade ( potje, ah ), 1 el volle melk, P/z uit de molen, ( optineel, dunne plakjes eendenlever ), , Party time!, Zeebaars sate met Citroen dressing, 4 Zeebaars filets, schoon met huid in stukjes van 5 bij 5 cm, 2 el zonnenbloem olie, sap van 1 Citroen, 1 tl piccadillo kruiden ( jb ), Zout uit de molen ( op tafel ), 8 sate prikkers geweekt, Bakkwast, , Medallions met vulling:, Ruim begrip maar dit kan met zowel varkens als ossenhaas, kipdij filets etc., Ik neem als voorbeeld kip., 8 kipdijfilets, 200 gram room kaas naturel, 1 zakje slakken boter kruiden, Zakje spinazie blaadjes, 8 korte tapas prikkers, , Black tiger shrimp kerrie style:, Simpeler maar ook lekkerder kan ik het niet maken., 4 grote black tiger garnalen gekookt schoon zonder darm etc., 3 el neutrale olie, 1 el kerrie poeder, Grof zee zout, , Ossenhaas in marinade, 400 gram ossenhaas in plakjes van 2 cm, 3 el olie, 2 tl gerookt paprika poeder pittig, 2 tl bruine suiker, Sap van 1/2 sinaasappel, 4 lange tapas prikkers, , Gevulde lams koteletjes:, 8 iets dikke lams koteletjes, 4 plakjes gruyere, 4 el olie, 1 el gedroogde provinciaalse kruiden, 1 tl tuin kruiden bouillon poeder, Bloem, geklopt ei en panneer, , , , , , , , , , , ,

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op26-11-2016
  • Fusion
  •  > 120 min.

Fijnproeversdessert,met kaneel,kruiden, slagroom en vanille. Eenvoudige bereiding.

INGREDIENTEN

-7 granny smith of golden appels (geschild uitgeboord en fijngesneden, -sap 1 citroen, -50 g ongezouten boter, -1 kaneelstokje, -1 eetlepel vijfkruidenpoeder, -6 eetlepels suiker, -6 eetlepels gemalen amandelen, -5 flinke eetlepels slagroom, -1 vanillestokje

  •  Nagerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op03-09-2002
  • Frans Nagerecht
  •  20-30 min.

Bladerdeeg wordt gemaakt door boter tussen vellen deeg te doen en die vervolgens een aantal keren uit de rolleen en te vouwen, zodat er lagen ontstaan. Het is een tijdrovend werkje, maar het geeft voldoening en het kan aangename manier zijn om de middag door te brengen. Werk bij voorkeur in een koele ruimte. Zorg dat de boter flink kous is: wikkel zachte boter in folie en leg hem een halfuur in de koelkast. Maak VEEL zodat je voorlopig een voorraad hebt

INGREDIENTEN

Voor 1.25 kg 500 gram bloem 50 gram bloem voor de boterplak 35 gram fijne suiker 3 eidooiers 2 dl ijskoud water 450 gram koude boter, in stukjes.

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op29-04-2003
  • Italiaans
  •  > 120 min.
INGREDIENTEN

30 gr boter*400 gr varkenshaas*2 el olijfolie*100 gr sarlotten(in vieren)*250 gr peultjes*250 gr champignon(plakjes)*zout*1 zakje aardappelpuree*3 dl melk*4 el fijngehakte peterselie*peper.

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op29-03-2002
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
INGREDIENTEN

400 gram varkenshaas * 30 gram boter * 2 eetlepels olijfolie * 100 gram gepeld en in vieren gesneden sjalotten * 250 gram peultjes * 250 gram in plakjes gesneden champignons * zout * 1 zakje aardappelpuree * 3 dl melk * 4 eetlepels fijngehakte peterselie * vers gemalen peper.

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op17-04-2003
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Deze gevaarlijke koekjes zijn lekker knapperig en zitten vol chocolade. Heerlijk en gemakkelijk te maken. Uit Tip Culinair nr. 11 - 2003

INGREDIENTEN

75 gr zachte boter - 150 gr lichtbruine basterdsuiker - 1 groot ei (los geklopt) - 1 zakje vanillesuiker - 150 gr bloem - 2 tl bakpoeder - 25 gr cacaopoeder - mespunt zout - 50 gr pure chocolade in stukjes - 50 gr witte chocolade in stukjes

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op30-10-2003
  • Nederlands
  •  10-20 min.

Dit kipmousjes heb ik verdeeld over 4 borden. En allemaal verschillende vormpjes gebruikt.

INGREDIENTEN

300 gram kipfilet 2 el. pijnboompitten 200 ml slagroom 1 el mayonaise zout en peper 3 blaadjes gelatine VOOR DE GARNERING: 4 noten 12 rode druiven stukje komkommer beetje alfalfa.

  •  Voorgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op28-07-2003
  • Frans Voorgerecht
  •  20-30 min.

Gewoon is uitproberen, staat ontzettend leuk!

INGREDIENTEN

50 gram boter, zout,peper, 50 gram bloem, 3 eieren, 300 gram geschilde aardappels, nootmuskaat, fijngeknipte bieslook, frituurolie.

  •  Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op04-08-2002
  • Frans Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Lekker als een tapas, maar ook heerlijk als voorgerechtje.

INGREDIENTEN

12 gamba`s, 5 teentjes knoflook, 4 el olijfolie, halve tl cayennepeper, 3 el droge sherry, 2 el citroensap, 2 el fijngehakte koriander of peterselie, zout, partje citroen,

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op11-05-2009
  • Frans
  •  10-20 min.

In het najaar vind ik paddenstoelen risotto een van de lekkerste Italiaanse gerechten die er zijn. Deze is bedacht door een goede chefkok en ontzettend lekker. Iedereen weet dat paddenstoelen en kip hele goede vriendjes van elkaar zijn. Zeker op z'n Italiaans kun je er een schitterend culinair gerecht mee maken. Risotto vraagt weliswaar om geduld want je moet erbij blijven en voortdurend kijken, maar kun je het geduld opbrengen dan heb je ook wat!

INGREDIENTEN

400 gr risotto rijst (Arborio), 3 sjalotten, gesnipperd, 2 teentjes knoflook, fijngehakt, 50 gr roomboter, bosje verse salie blaadjes, 200 gr gemengde paddenstoelen melange, in stukken, vers geraspte Parmezaanse kaas, 2 verse kippendij filets, 6 el olijfolie, 1.5 liter kippenbouillon van goede kwaliteit, 1 glas droge witte wijn (150 ml), Vers gemalen zwarte peper, zeezout

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op05-12-2016
  • Italiaans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Het oorspronkelijke recept kwam ik tegen in een hele oude Tip Culinair. Het sprak mij aan en heb het wat aangepast. Mijn man en ik vonden het allebei verrukkelijk. We gaan dit vaker eten. Een AANRADER!

INGREDIENTEN

3 uien, 2 teentjes knoflook, 600 gram kabeljauwfilet (dik stuk, dus geen staartstuk), 2 eetlepels olie, 2 eetlepels donkerbruine basterdsuiker, 2 eetlepels ketjap manis, 1 theelepel sambal oelek, 1 glas witte wijn

  •  Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op10-01-2008
  • Indonesisch Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Eigen recept

Een zalige romige pasta met een subtiele smaak van de geitenkaas. De honing geeft een licht zoet accent. We hebben gesmuld. Heel eenvoudig te maken en goed voor te bereiden. Echt een TOPPERTJE.

INGREDIENTEN

350 gram penne of andere pasta, 3 teentjes knoflook, 1 pakje room culinair, 125 gram zachte geitenkaas (zonder korst), 3 eetlepels fijngesneden basilicum, 150 gram rauwe ham dikkere plakken, 1 eetlepel olijfolie, 250 gram champignons, ½ eetlepel honing, 5 gedroogde tomaten op olie, 100 gram pittige geraspte kaas

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op31-10-2007
  • Italiaans Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Overzalige mosselen de tijd komt er weer aan .

INGREDIENTEN

1 prei, 1 klein bosje bladselderij, 4 teentjes knoflook, 2 eetlepels olie, 50 gram blokjes ontbijtspek, 3 dl witte wijn, 4 kg mosselen, 2 dl Room Culinair of kookroom, zout, peper,

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op11-06-2009
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Dit is een bijzondere verfijnde soep, die u het beste kunt bereiden met verse asperges.

INGREDIENTEN

450 gr verse asperges/3 el boter/6 sjalotjes(fijngesneden)/2 el bloem/6 dl groentebouillon of water/1 tl citroensap/2,5 dl melk/1,2 dl kookroom(20 % vet,Room Culinair)2 tl fjingehakte verse kervel/zout/en versgemalen peper

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op21-11-2002
  • Vegetarisch
  •  20-30 min.

De beste soep die er ooit gemaakt is. Simpel en toch echt een culinair hoogstandje

INGREDIENTEN

1 flinke courgette, 1 ui, 1 teentje knoflook, 1/2 liter kippenbouillon (van een blokje), 1/8 slagroom, twee eetlepels fijngeknipte bieslook, peper.

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op20-02-1999
  • Frans
  •  10-20 min.

Zon'heerlijke makkelijk ovenschotel met verse spinazie, aardappelpuree, zalm en zachte geitenkaas.

INGREDIENTEN

200 gram zalm snippers 600 gram verse spinazie ca. 600 gr, aardappelen geschild100 gram chevre in stukjes gesneden 1 pakje room culinair 2 gekookte eieren 50 gram geraspte kaas 1 teentje knoflookzout, peper, nootmuskaat 1 el grove mosterd 2 el olijfolie

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op03-07-2004
  • Frans
  •  30-60 min.

Een heerlijk recept wat ik op het net heb gevonden, en er mijn eigen draai aan heb gegeven.

INGREDIENTEN

, 1 pond mager varkenslappen of kip., (in stukjes snijden), 4 tenen Knoflook., 4 uien (instukjes gesneden)., 1 bakje champignons.(in plakjes)., 1 zakje nasi kruiden (conimex)., 150 ml slagroom of room culinair., 100 ml sojamelk., 4 eetl azijn., 6 eetl ketjap manis., 6 eetl tomatenketchup., ruim 1 eetl pindakaas., 1 eetl schenkstroop., 2 theel sambal., Pandanrijst voor 4 pers

  •  Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op16-01-2005
  • Indonesisch Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Verrassend recept met zalm, heerlijk, snel klaar en culinair.

INGREDIENTEN

1 citroen, zout, peper, 2 eetl. honing, 2 eetl. grove (limburgse) mosterd, 2 stukken zalm a 150 gram.

  •  Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op25-01-1999
  • Slanke keuken Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Eigen recept

Als raskampeerder werk ik al een paar jaar aan een lichtgewicht minikookboekje voor spartaanse kampeerders. De wandelaars en de fietsers. De backpackers en de bikers. Met een lichtgewicht minitentje en weinig plek voor kookgerei, laat staan zwaargewicht. Het valt nog niet mee om de juiste keukeninventaris te kiezen als je maar 2 fietstassen of 1 rugzak hebt en 30 tot 100 km per dag moet overbruggen. Maar zoveel lichamelijke inspanning vereist wel wat meer dan een pannetje soep uit blik en een stuk stokbrood. Met wat fantasie en economie kun je verrukkelijk culinair koken op je reizen. En waarom een papieren boekje uitgeven, als je tegenwoordig Smulweb kunt appen op je smartphone? Dus als je erop uit trekt in een goed seizoen, hier zijn de eerste tips en gerechten om zowel je lichaam sterk en in balans te houden, als lekker locaal en smakelijk te eten. Calorieen verbrand je wel, het gaat vooral om de brandstof van voldoende eiwitten en de juiste koolhydraten. Buitenlanden hebben vaak verrukkelijke marktjes vol verse groenten en fruit, dus de vitaminen glijden door de dag heen vanzelf naar binnen. Vers voedsel kun je heel handig bovenop je bagagedrager of rugzak binden met een spinnetje. Onthou wel dat je niets goed kunt houden, dus koop niet te ruim in. Heel soms heeft een camping een bewonerskoelkast, maar reken daar maar niet op. Denk per dag, wel zo lekker, en zo'n bezoekje aan een locaal winkeltje, markt of megasuper is een aangename tussenstop. Wacht niet te lang met inkopen, de kans bestaat dat je voor dichte deuren staat tegen het avondeten of op locale feestdagen als je voedsel het meest nodig hebt. Als je van alcohol of fris houdt: sjouw het niet mee, al dat blik en glas is veel te zwaar. Frankrijk Wijnland verkoopt uitstekende wijn in plastic flesjes of kartonnen dozen, en terrasjes zijn in veel landen spotgoedkoop. Dank aan fietsmaat Roel voor het meedenken en de creativiteit!

INGREDIENTEN

Keukeninventaris voor 2 personen, , 1 grote, stevige plastic boodschappentas, Meerdere grote en kleine spinnen om dingen op je fiets of rugzak te binden, 1 of 2 Campinggazbrandertjes (benzinebrander kan ook, maar dan moet je wel een tankstation in de buurt hebben en het aansteken is meestal problematisch), Voldoende Campinggazblikjes. Zorg dat je er altijd 1 meer hebt dan je nodig hebt, die dingen raken altijd leeg midden onder het koken. De blikjes zijn overal in Europa te koop en andere merken passen ook. Op tijd vervangen!, Lucifers en aanstekers (tegenwoordig zijn sommige waterbestendig), Een fikse dikke kaars in brandbestendig omhulsel voor als je in het donker moet koken of lezen, 1 superscherp (inklapbaar, kartel)mes voor het snijden van brood, vlees, vis, groenten. Doe het in een hoes., 1 of 2 superscherpe aardappelmesjes in hoesjes, 1 houten spatel om te roeren in teflon zonder het te beschadigen, 1 Zwitsers mes met in ieder geval een kurketrekker, flesopener, blikopener, schaartje en scherpe prikpin. Helemaal handig als het ook een schroevendraaier en andere (fiets)reparatieinstrumentjes heeft., Een hoofdlampje en een lampje aan je sleutelbos op batterijen, Als je een snijplank wil meenemen, kies er een van plastic. Die weegt niks, neemt geen ruimte in en neemt geen geurtjes en smaakjes aan. Maar je kunt ook snijden op de onderkant van je borden., 2 grote borden, 2 grote kommen (soep, koffie, thee, eenpansprut) en 2 sets lichtgewicht bestek, alles van mepal plastic, Een torentje plastic weggooibekertjes voor (fris)drank en het afmeten van vloeistoffen en gewichten, 1 teflon gecoat aluminium pannensetje. Dat bevat tenminste 3 pannetjes, 2 koekenpannetjes en handgrepen in 1 praktisch setje, Bezuinig hier niet op., 2 theedoeken (1 in gebruik, 1 in de was, in de gebruikte kun je ook je afwas vervoeren naar de wasplaats), Plastic waslijn waar je stukken van kunt snijden, Geen afwasborstel, neem een paar schuursponsjes mee, wegen niets en nemen geen ruimte in, 1 plastic flesje multifunctioneel wasmiddel (afwas, kledingwas, shampoo en douche, bij de kampeerwinkel), Mini plastic flesjes voor voorraden, Gouden tip: een lichtgewicht roostertje, zoals een visklem. Je kunt er een hele vis in bakken maar het ook gebruiken als barbecuerooster bovenop je pitje om vlees, zeebeestjes en groente op te grillen, Op de meeste campings mag je geen open vuur maken, maar wel barbecuen. Als je wel vuur mag maken, bouw een barbecue van (bak)stenen en leg je rooster erop. Sommige campings hebben barbecues voor algemeen gebruik, je moet alleen zelf je brandstof meebrengen, Neem wat brandstof mee, zoals een zakje houtskool en/of aanmaakblokjes. Soms kun je hout sprokkelen, Een klein beetje aluminiumfolie, bakpapier, wc-rol (heb je toch nodig en is ook prima als keukenpapier), touwtjes, plastic zakjes, een paar vuilniszakken en elastiekjes. Haal de binnenrollen eruit, dan kun je ze opvouwen, , Keukenvoorraden, , Ga ervan uit dat je altijd voor gesloten winkels kunt komen te staan, dus dat je het meest elementaire bij je hebt om mee te koken. Neem geen glazen potjes mee, te zwaar en te veel voor je reis., , Specerijen, zoals zout, peper, paprika, nootmuskaat, kerrie, kaneel, gember en wat je lekker vindt. De meeste campingwinkels hebben plastic voorraadpotjes waar alles in 1 potje zit, zelfs in sleutelhangerformaat, Kruiden. Je kunt bijna alles vers krijgen op de markten wereldwijd, maar als je ergens dol op bent: neem een paar zakjes verschillende gedroogde kruiden mee (oregano, basilicum, peterselie), Vergeet boter/margarine, zowel voor koken/bakken als voor op het brood. Die blijft niet goed, wordt ranzig, schimmelt en kan lekken in je bagage. Neem een mini plastic flesje neutrale olie mee. Dat is ook heerlijk op (stok)brood 's morgens, Plastic miniflesje neutrale azijn (voor sla en speciale gerechten), Plastic miniflesjeketjap/sojasaus, Zakjes mosterd en sambal van de friteszaak of de afhaalchinees, sommige hebben ook minizakjes honing, 1-persoonszakjes koffie, thee, suiker en melk. Vooral de staafjeskoffie heeft tegenwoordig hoge kwaliteit, Kijk uit met (te veel) bederfelijke waar. Gedroogde hammen en spekken, net als groenten en fruit blijven wel even goed, maar kaas, melk, boter, yoghurt, verse vis en vlees moet je echt dezelfde dag eten om niet ziek te worden., , Het allerbelangrijkste, , Je moet kunnen overleven als je middenin de rimboe zit en er geen winkel open is. Heb dus altijd bij je:, , Water, minstens 1 liter per persoon, en vul het tot het maximum aan op elk moment dat je kunt. Europees water is overal veilig, koop mineraalwater als je niet zeker bent, Energierepen, genoeg om 2 dagen op te overleven. Een stuk volkorenbrood is ook altijd goed. Handig is een zak gedroogde zuidvruchten als je geen repen hebt, Volwaardig fruit, zoals een grote tros bananen (want die kun je overal aan hangen op je fiets of rugzak), Gedroogde worst en vlees, van Bifi's en rauwe ham tot salami en cervelaat. Blijft weken goed., In sommige landen zoals Spanje en Portugal kun je gedroogde visjes kopen in grote zakken. Ze smaken als een soort knapperige zoutjes, maar in tegenstelling tot zoutjes en chips hebben ze een enorme eiwitwaarde en nauwelijks vet., , Happy voorbereiding en tot de volgende keer!

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op29-04-2016
  • Multi-cultureel Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Een lekkere hartige taart. Snel klaar! Koud en warm even lekker. Gemakkelijk voor de zaterdag of een zwoele zomeravond.

INGREDIENTEN

8 plakjes deeg voor hartige taart of plakjes bladerdeeg - 2 el paneermeel - 3 eieren - 1 pk room culinair of 125 ml crème fraîche - 100 gr geraspte belegen kaas - 1 el groene pesto - 1 courgette (plm.400 gr) - 400 gr gerookte kipfilet - peper en zout - enkele blaadjes verse basilicum voor de garnering

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op26-05-2004
  • Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Een heerlijke schotel met spekjes en SESAMZAAD!

INGREDIENTEN

*400 gr. spruiten, *200 gr. aardappels, *50 gr. ontbijtspek, *100 ml (slag)room of room culinair, *2 eieren, *50 gr. paneermeel, *20 gr. sesamzaad, *50 gr. klontjes boter, *zout-peper-nootmuskaat-citroensap, ,

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op19-11-2003
  • Nederlands
  •  30-60 min.

Ik heb dit recept vanavond gemaakt en het was zo verrukkelijk dat ik het meteen op smul heb gezet!! Je snapt niet dat zo iets eenvoudigs zo verrukkelijk is.

INGREDIENTEN

500 gr.VERSE spinazie; 200 gr. GEROOKTE zalm (ik heb die van euroshopper van AH gekocht, heerlijk) 1 zakje pittige geraspte kaas van 200 gr. 1 EL mosterd; zout en peper; 1 pakje room culinair (of culinair light= minder vet).vers gemaakte, lekker smeuige, aardappel puree van 775 gr. aardappels (geschild gewicht)

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op24-04-2006
  • Internationaal
  •  10-20 min.

Deze tortilla zet ik, in puntjes gesneden, op de Spaanse tapas-tafel. Maar we eten hem ook wel eens op zaterdag met een kommetje tomatensoep.

INGREDIENTEN

Ruim 700 gram aardappels (vastkokers), 300 gram gehakt half-om-half, 3 rode uien, in ringen, 1 el verse tijm, zout en peper, vloeibare margarine, 5 eieren, 1 dl room culinair, 100 gram fèta, 10 zwarte olijven zonder pit, gehalveerd, 2 el peterselie, gehakt, 3 el pijnboompitten, olijfolie, 2 teentjes knoflook, gesnipperd

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op20-01-2007
  • Spaans
  •  30-60 min.

Italiaan culinair hoogstandje!Een prachtig gerecht!! Het is wat werk, maar een geweldig resultaat. Als je de ingredienten al ziet moet je de smaak herkennen. Dit is verwennen.

INGREDIENTEN

400 gram tagliatelle 60 gr verse basilicum, 40 gr Parmezaanse kaas, 1 kilo rauwe middelgrote garnalen, pantser en zwarte nerf verwijderd maar met de staart intact, 2 el bladpeterselie, 1 ui, fijngesnipperd, 3 teentjes knoflook fijngesnipperd, 1 tl zout, 2 el olijfolie, 2 plukjes saffraandraadjes, 1 rood chilipepertje, in ringetjes, 300 ml slagroom, 60 ml droge witte wijn, 60 ml vis of kippebouillon, 5 romatomaten, ontveld zaadjes verwijderd en in blokjes gesneden,

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op25-04-2005
  • Italiaans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Zonder vooraf te bakken gaat de kipfilet, overgoten met de tomatenroomsaus in de oven. Ik heb dit gemaakt als buffetgerecht, maar ook lekker en gemakkelijk als je gasten krijgt.

INGREDIENTEN

3 uien, 3 teentjes knoflook, 1 afgestreken eetlepel oregano, 1 eetlepel olijfolie, 2 eetlepels (gezeefde bloem), 800 - 1000 gram kipfilet, peper, zout, 2 blikjes tomatenblokjes, 2 pk room culinair of 400 ml slagroom, 4 eetlepels tomatenketchup, peper, zout, 2 theelepels suiker, cayennepeper naar smaak, (eventueel 100 gram pittige geraspte kaas)

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op01-03-2012
  • Italiaans Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Suggesties kookboeken
Suggesties kookgroepen

Ontvang een jaarabonnement Smult en het kookboek Dagelijkse Kost 2 van de bekende Belgische TV-kok Jeroen Meus van € 44,79 voor € 32,95… Lees verder »

Top