Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

33 gravad lax recepten Alles wissen

  • Maak een keuze

Uitgebreid zoeken
Maak een keuze
Maak een keuze

Gemarineerde rauwe zalm (scand.)

INGREDIENTEN

1 pond zalmfilet met huid, heel veel VERSE dille /- 3 bossen, /- 50 ml zeezout, 2 a 3 eetlepels suiker, 3 theelepels peper (wit), ,

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op19-05-1999
  •  
  •  > 120 min.
INGREDIENTEN

Staartstuk van zalm, ontveld en van graten ontdaan, 1 eetlepel zeezout, 1 eetlepel suiker, 1 eetlepel zwarte peperkorrels gekneusd, 1 eetlepel cognac, 1 eetlepel gehakte dille, VOOR DE SAUS: 2 eetlepels mosterd, 1 dl olijfolie, 1 eetlepel suiker, 2 theelepels gehakte dille, 1 eidooier, zout en peper

  •  Voorgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op27-06-2000
  • Scandinavisch Voorgerecht
  •  > 120 min.

Een wow recept

INGREDIENTEN

Een (liefst duurzaam gevangen of gekweekte) verse zalm van ongeveer 1½ kilo, verdeeld in twee gelijke filets, 2 borrelglaasjes aquavit (of wodka), 2 eetlepels grof zeezout, 1 eetlepel zwarte peper, grof gemalen of gestampt, 1½ eetlepel fijne kristalsuiker, een grote bos verse dille, grof gehakt

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op25-06-2013
  • Scandinavisch
  •  0-10 min.

Makkelijk te maken en ook geschikt voor een buffet of lunch

INGREDIENTEN

400 gram zalm, 1/2 eetlepel zout, 1 eetlepel suiker, versgemalen peper, sap van 1 citroen, 2 eetlepels honing, scheut okijfolie, 1 rode ui, 1/2 bosje dille

  •  Voorgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op23-01-2010
  • Scandinavisch Voorgerecht
  •  10-20 min.
INGREDIENTEN

800 gr rauwe verse Zalm., 30 gr bloemsuiker., 50 gr zeezout., peper uit de molen., 1 limoen., 2 eetlepels olijfolie., 1 takje dille., ,

  •  Voorgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op08-03-2000
  • Scandinavisch Voorgerecht
  •  20-30 min.
  • Eigen recept
INGREDIENTEN

STAARTSTUK VAN ZALM, ONTVELD EN VAN GRATEN ONTDAAN, 1 EETLEPEL ZWARTE PEPERKORREL GEKNEUSD, I EETLEPEL ZEEZOUT, 1 EETLEPEL COGNAC, 1 EETLEPEL SUIKER, I EETLEPEL GEHAKTE DILLE, VOOR DE SAUS:, 2 EETLEPELS MOSTERD, I DL OLIJFOLIE, 1 EETLEPEL SUIKER, 2 THEELEPELS GEHAKTE DILLE, I EIERDOOIER, ZOUT EN PEPER,

  •  Voorgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op02-08-2009
  • Scandinavisch Voorgerecht
  •  > 120 min.

Zalm met dille. Een traditioneel Zweeds gerecht.

INGREDIENTEN

Dunne stukken wilde zalmfilet, suiker, grof zeezout, fijngesneden dille, gekneusde peper,

  •  Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op27-12-2006
  • Scandinavisch Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
INGREDIENTEN

400 g zalm, 0.5 el zout, 1 el suiker, versgemalen peper, 1 sap van 1 citroen, 2 el honing, scheut olijfolie, 1 rode ui, 0.5 bosje dille

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op11-09-2012
  • Scandinavisch
  •  0-10 min.

Gemarineerde scandinavische zalm

INGREDIENTEN

600 gr gefileerde zalm, 2 el zout, 2 el suiker, 2 tl gekneusde peperkorrels, 2 el brandewijn, 2 el verse dille

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op09-04-2000
  • Scandinavisch
  •  0-10 min.
INGREDIENTEN

2 rijpe, maar nog stevige avocado's 1?-2 el limoen- of citroensap 2 el fijngehakte verse dille zout peper 100 gram gravad lax 8 kleine tomaatjes of kerstomaatjes

  •  Voorgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op05-09-2005
  • Internationaal Voorgerecht
  •  10-20 min.

INGREDIENTEN

? 1 kleine komkommer, ? 1 dl witte wijnazijn, ? 2 eetl witte basterdsuiker, ? 2 eetl gehakte dille, ? zout, peper, ? 200 gr gravad lax (gekruide zalm met mosterdmarinade),

  •  Voorgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op18-03-2003
  • Voorgerecht
  •  60-120 min.
INGREDIENTEN

100 g grof zeezout, 60 g suiker, 800 g zalmfilet (2 langwerpige, stukken van elk 400 gram, met vel), 10 peperkorrels, 1 bosje dille, , , voor de mosterdsaus:, , 4 eetl. Dijon mosterd, 2 eetl. witte wijnazijn, 1 eidooier, 4 eetl. zonnebloemolie, 20 g boter, 2 volle eetl. fijngehakte ui, 1/2 eetl. bruine suiker, zout en peper, 2 theel. fijngehakte dille

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op28-05-2010
  • Scandinavisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Erg lekker. Ook leuk gerecht voor bufet of hapje

INGREDIENTEN

600 gram zalmfilets met vel, 150 gram zout, 120 gram bruine suiker, 60 gram kristalsuiker, 2 appels, 1 grote rode biet, 1 citroen onbehandeld, 1 koffielepel witte peper, 10 cl. Wodka

  •  Voorgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op03-12-2015
  • Nederlands Voorgerecht
  •  > 120 min.

Dit gerecht moet minstens 36 uur marineren.

INGREDIENTEN

100 gr. grof zeezout, 60 gr. suiker, 800 gr. zalmfilet, 2 langwerpige stukken van elk 400 gr., met vel, 10 peperkorrels, 1 bosje dille, Voor de mosterdsaus:, 4 el. Dijon mosterd, 2 el. witte wijnazijn, 1 eidooier, 4 el. zonnebloemolie, 20 gr. boter, 2 volle el. fijngehakte ui, 1/2 el. bruine suiker, zout, peper, 2 tl. fijngehakte dille

  •  Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op17-07-2009
  • Internationaal Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

Proef de Lente!!!!!

INGREDIENTEN

100g grof zeezout60g suiker800g zalmfilet(2langwerpige stukken van elk 400g,met vel)10peperkorrels1bosje dilleVoor de mosterdsaus:4el dijonmosterd2el witte wijnazijn1eidooier4el zonnebloemolie20g boter2volle el fijngehakte ui1/2el bruine suikerpeper en zout2tl fijngehakte dille

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op27-05-2003
  • Scandinavisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

INGREDIENTEN

? 500 gr verse zalmfilet, ? 50 ml olijfolie, ? 2 theel zout, ? 1 eetl fijne tafelsuiker, ? ? theel gemalen witte peper, ? ? theel gemalen piment, ? 4 takjes dille, , DRESSING, , ? 2 ? eetl fijne mosterd, ? 5 eetl fijne tafelsuiker, ? ? theel zout, ? 2 eetl olijfolie, ? 1 eetl natuurazijn, ? 1 eetl room, ? 2 eetl verse dille,

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op19-11-2002
  •  
  •  > 120 min.

Lekker lunch-gerecht voor feestdagen

INGREDIENTEN

2 el. grof zeezout, 2 el. lichtbruine suiker, 2 tl. witte peperkorrels, geplet, 1 bosje verse dille, gehakt, 6 grote makreelfilets van elk 250 gram (trek de graten er met een pincet uit)

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op19-04-2001
  • Scandinavisch
  •  > 120 min.

Dit is het lievelingsrecept van Ann Britt Olsson die zich al jaren bezighoudt met de traditionele, Chinese feng shui.

INGREDIENTEN

1 kilo zalmfilet (met vel) * 1,5 dl suiker * 1,5 dl zeezout * 10 witte peperkorrels (gemalen/gekneusd) * grote bos dille * 2 citroenen * potje kappertjes, Voor de mosterd-/dillesaus : 1/2 tl Senaps?s (Zweedse mosterd, verkrijgbaar bij Ikea) * 1/2 tl Dijon-mosterd * 3 el witte wijnazijn of citroensap * 5 el olijfolie * 1 dl creme fraiche * zout naar smaak

  •  Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op25-10-2001
  • Scandinavisch Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

Heerlijke zalm om op te dienen bij een buffet ,of bij sushi .

INGREDIENTEN

Middenstuk van verse zalm, 1 kilo, bosje verse dille, 12 dl grof zeezout, 3 tl peperkorrels, 12 dl suiker

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op19-04-2002
  • Scandinavisch
  •  20-30 min.

Erg lekker .

INGREDIENTEN

1 kg. Zalm verse, Noorse, 17 stuks Peperkorrels, 3 stuks Piment, 6 eetlepels Zout, 8 eetlepels Suiker, 50 gr. Dille, 1 deciliter Olijfolie, 2 eetlepels Azijn, 4 eetlepels Mosterd, 3 eetlepels Dille, 3 theelepels Honing

  •  Voorgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op31-08-2012
  • Voorgerecht
  •  0-10 min.
  • Eigen recept

Verrassend simpel om te maken en staat geweldig op een buffet. Je moet wel 2-3 dagen van tevoren beginnen, maar aan de andere kant hoef je maar heel weinig tijd zelf te gebruiken. Na dat je de zalm heeft gekruid en ingewikkeld, redt zich de zalm (bijna) helemaal zelf! Durf te variëren met andere kruidencombinaties. Wel moet je de suiker/zout-verhouding aanhouden zoals in het recept. Je kunt wél witte suiker vervangen door basterdsuiker. Dat geeft extra smaak maar bedenk dat donker bastersuiker de intens roze kleur van de zalm voor een deel `verstoord`. In Zweden wordt grof gemalen zwarte peper en dille gebruikt met de zout/suiker-mengsel. Een andere combi is geneverbessen (gekneusd) en citrusschil. Als je dit recept een paar keer heeft gemaakt zul je vanzelf op zoek gaan naar eigen kruidencombinaties. Laat je fantasie spelen! Je kunt het beste de zalm vóór de bereiding 1 nacht invriezen om zo ev. bacteriën geen kans te geven.

INGREDIENTEN

1 hele zalmfilé met huid (wel geschubd), 2 sinaasappelen (goed gewassen), 2 handjes grof zeezout, 1 handje suiker, een stuk gember (een stuk van 3-4 cm), grof gemalen peper, Ev. wat dille of andere verse kruid als garnering.

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op13-11-2012
  • Scandinavisch
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Heerlijke verse zalm.

INGREDIENTEN

8 plakken knäckebröd, 300 gr gesneden gravad lax, 150 gr dun gesneden rode kool, 1 dl olijfolie, 1 citroen, , Zalm marineren, 0,75 kg rauwe Noorse zalm met vel, 1 bosje verse dille, 2 eetlepels suiker, 2 theelepels zeezout, Likje fijne mosterd, Peperkorrels, gestampt of fijngemalen, , Ingrediënten mayonaise, 2 grote eidooiers, 2 eetlepels Dijon mosterd, 2 eetlepels grove mosterd, 1 bosje verse dille, Zout naar smaak, 2 eetlepels suiker, 2 eetlepels witte wijnazijn, 1 glaasje witte wijn, 1,2 liter zonnebloemolie (lauwwarm), ,

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op02-11-2015
  • Vis
  •  > 120 min.
INGREDIENTEN

200 GRAM GRAVAD LAX of GEROOKTE ZALM, 2 PREIEN, in ringen, 6 AARDAPPELS, geschild, gekookt en in plakjes, 1/4 LITER ROOM, 2 EIEREN, HANDJE DILLE, geknipt

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op15-05-2012
  • Scandinavisch
  •  30-60 min.

Een Scandinavische klassieker van zalm: gravad lax. Dit is een typisch Scandinavische manier van zalm bereiden, die van oorsprong bedoeld was om de zalm langer houdbaar te maken. De zalm wordt een nacht gemarineerd met mosterd, zout, peper, dille en bruine suiker, waardoor hij een beetje zoetzoutig van smaak wordt en een andere structuur krijgt.

INGREDIENTEN

Voor de gravad lax:, , 400 g zalmfilet met vel, 2 el grove mosterd, 100 ml aquavit, 1 el bruine basterdsuiker, veel zwarte peper uit de molen, 1 bosje dille, , voor het garnituur:, 2 el kappertjes, 2 hardgekookte eieren, 2 el bieslook, gehakt, 2 el crème fraiche, , 8 sneetjes toast

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op24-05-2011
  •  
  •  0-10 min.

Een heel erg snel (10 min), gemakkelijk en overheerlijk voorgerecht. Ik heb dit voorgerecht al een aantal keren gemaakt en altijd met veel succes. Je kunt de gravad lax vervangen door gerookte zalm. Echt een toprecept. Het proberen waard!!!

INGREDIENTEN

2 rijpe, maar nog stevige avocados - 2 à 3 eetl citroensap of limoensap - 2 eetl fijngehakte dille (mag ook diepvries) - zout, peper - ± 150 gr gravad lax of gerookte zalm - 8 kleine tomaatjes

  •  Voorgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op12-01-2004
  • Internationaal Voorgerecht
  •  10-20 min.

* Gravad lax salade *Een recept uit Hawai. Het woord 'lomi' betekent zoiets als 'massage' in het plaatselijke Hawaiaanse dialect. Traditionele recepten voor deze salade zijn gebaseerd op gezouten zalm, die men een nacht heeft laten weken en vervolgens 'gemasseerd' om de vis mals te maken. Op Hawai is 'lomi lomi' een van de gerechten die wordt geserveerd bij een 'luau' oftewel een feest.

INGREDIENTEN

500 g stevige rijpe tomaten, 1/2 bosje lente-uitjes, 125 g goed gekoelde gravad lax (Noorse rauwe gemarineerde zalm)

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op09-03-2001
  • Amerikaans
  •  20-30 min.

Spannend voorgerecht

INGREDIENTEN

10 haringen schoongemaakt, 5 plakjes gerookte zalm of gravad lax, 200 cc creme fraiche, bieslook, , Garnering, rode biet (uit een potje heeft meer smaak), waterkers, sla, ui,

  •  Voorgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op01-06-2000
  • Nederlands Voorgerecht
  •  30-60 min.

Echt een prachtig voorgerechtje met avocado, zalm, walnoten en kruiden

INGREDIENTEN

2 avocado's (a ca. 200 gram) 8 plakken Gravad Lax zalm 4 takjes dille 1 gele paprika 4 el walnoten peper 5 tl limoensap.,

  •  Voorgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op03-08-2004
  • Frans Voorgerecht
  •  10-20 min.

Combinatie van gravad lax(gerookte zalm) en gerookte maiskipfilet in een basilicummayonaise

INGREDIENTEN

200 gr gravad lax (gerookte zalm)*1 dunne prei*100gr rucola*1 kleine krop lollo rosso*1 bakje ruculacress of tuinkers *2 el pijnboompitten*300gr gerookte kipfilet dun gesneden*peper*zout*, Voor de basilicummayonaise:, 6 el mayonaise,8 blaadjes basilicum,1 afgestreken el kappertjes, Voor de dressing:, beetje witte-wijnazijn of frambozenazijn, olijfolie pietsie zout en peper, wat suiker om het zuur ervanaf te halen.

  •  Voorgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op09-12-1999
  • Frans Voorgerecht
  •  20-30 min.

Borrelhapje - Sm?rrebrod

INGREDIENTEN

Zie bij bereidingswijze

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op16-01-2000
  •  
  •  0-10 min.

Een prachtrecept uit het boek vol familierecepten van Tessa Kiros.. Ik sla het hier op zodat ik deze heerlijkheid een keertje kan maken..

INGREDIENTEN

-45 gram scherpe Engelse mosterdoeder of welke je verkiest-115 gram basterdsuiker-1theelepel zout-250 ml schenkroom-1eetlepel olijfolie-2eetlepels appelazijn of andere azijn-sap van een halve citroen.

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op11-10-2006
  •  
  •  10-20 min.

Zweedse mosterd-dillesaus voor bij de Gravad Lax.

INGREDIENTEN

3 el mosterd, 2 el rode wijnazijn, 2 tl suiker, 2 dl maïsolie, zout, peper, 4 el dille, ,

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op27-12-2006
  • Scandinavisch
  •  0-10 min.

Lekker bij de gravad lax van makreel en de dilleroom

INGREDIENTEN

500 gram bloemige aardappelen, 3 losgeklopte eieren, 2 geklopte eiwitten, 50 gram zelfrijzend bakmeel, 1,25 dl. hete melk (net onder kookpunt), vers geraspte nootmuskaat, zeezout en vers gemalen peper, maisolie of geklaarde boter om te bakken

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op19-04-2001
  • Scandinavisch
  •  10-20 min.
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Ontvang een jaarabonnement Smult en het kookboek Dagelijkse Kost 2 van de bekende Belgische TV-kok Jeroen Meus van € 44,79 voor € 32,95… Lees verder »

Top