Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

Middenoosten recepten (54) Alles wissen

Filter
  • Sorteer
  • Bereidingstijd
  • Gelegenheid

Een "rub" is een kruidenmengsel genoemd naar hoe je het gebruikt.Je wrijft er nl. het vlees mee in en dat gaat daarna op de BBQ !!!

INGREDIENTEN

*1~2 gedroogde chillipepertjes., *1 theelepel djinten., *1 theelepel kaneelpoeder., *1 theelepel gedroogde oregano.

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op16-03-2001
  • Aziatisch
  •  0-10 min.

Zoet-pittig gerecht, dat heerlijk smaakt bij couscous. Voor als je eens echt iets anders op tafel wilt zetten. Het kost wat tijd, maar is absoluut niet moeilijk te maken!

INGREDIENTEN

750 gram lamsvlees (van de schouder), 2 uien, 100 gram dadels, 75 gram gedroogde gewelde abrikozen, 1 el olie, 50 gram boter, 2 tenen knoflook, 1 gedroogde chilipeper, driekwart theelepel komijn, 2 kruidnagelen, halve theelepel kurkuma, halve theelepel kardemom, halve theelepel kaneel, 3 dl kippenbouillon, 2 dl sinaasappelsap, zout en peper

  •  Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op13-12-2000
  • Arabisch Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
INGREDIENTEN

800 g aardappels, 350 g uien, gehakt, 4 el olijfolie, 1 tl kurkuma, 2 - 3 el water, 2 tenen knoflook, geperst, 75 g rozijnen, 1/2 el gehakte peterselie, 1/2 el gehakte koriander, snufje gemalen koriander, zout en peper, tabasco

  •  Bijgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op13-01-2010
  • Arabisch Bijgerecht
  •  60-120 min.
INGREDIENTEN

500 g kippenlevers, gehalveerd, 2 el bloem gekruid met zout en vers gemalen peper naar smaak, 4 el olijfolie, 1 ui, gehakt, 1 teen knoflook, gesnipperd, 1 kop bulgur (gebroken tarwe, verkrijgbaar in reformwinkels), ? tl pimentpoeder, 2 koppen gehakte courgettes, 50 g krenten, 2 el gehakte mint, ? l kippenbouillon, garnering: gehakte koriander of peterselie, n.b. een kop heeft een inhoud van 2 ? dl, ,

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op28-02-2000
  • Internationaal Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
INGREDIENTEN

800 gram aardappels -, 350 gram hehakte uien -, 4 eetlepels olijfolie -, 1 theelepel kurkuma -, snufje gemalen koriander -, tabasco -, 2 a 3 eetlepels water -, 2 tenen geperste knoflook -, 75 gram rozijnen -, 1/2 eetlepel gehakte peterselie -, 1/2 eetlepel gehakte koriander -, zout en gemalen zwarte peper, , , , , , , ,

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op19-10-2002
  • Arabisch
  •  30-60 min.
INGREDIENTEN

1 prei, 200 gr. kipfilet, 800 gr. kapucijner, 400 gr. rundergehakt, 2 dl. yoghurt, volle, 2 el. citroensap, 1 el. pijnboompitten, 2 el. olie, plantaardige, 1 mespunt kardemomzaad, 2 teentjes knoflook, 1 tl. kaneel, 1 tl. piment, gemalen, Zout, Peper, gedroogde, versgemalen, 8 pitabroodjes

  •  Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op10-08-2010
  • Internationaal Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Net even een andere manier van spinazie bereiden. Door gebruik van mager gehakt, en slechts een klein beetje olijfolie, past dit in een gezond dieet. Mijn kinderen van 4 en 6 zijn hier gek op, dus ook dat is mooi meegenomen.

INGREDIENTEN

450 gram Spinazie, 350 gram gehakt, klein beetje olijfolie, 140 gr. tomatenpuree, 2 teentjes knoflook, peper, zout, paprikapoeder.

  •  Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op29-03-2010
  • Multi-cultureel Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
INGREDIENTEN

800 g aardappels, 350 g uien, gehaktb, 4 el olijfolie, 1 tl kurkuma, snufje gemalen koriander, Tabasco, 2 a 3 el water, 2 tenen knoflook, geperst, 75 g rozijnen, ? el gehakte peterselie, ? el gehakte koriander, zout en gemalen zwarte peper,

  •  Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op03-11-2003
  • Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Eigen recept
INGREDIENTEN

VOOR KEBABS:, 600 -700 g mager lamsbout of biefstuk, in blokjes van 3 cm, 2 uien, in 3 cm. plakjes gesneden, 1 rode paprika, in 3 cm plakjes gesneden, 1 groene paprika, in 3 cm plakjes gesneden, , VOOR MARINADE:, 3 e verse peterselie, fijn, 3 e verse koriander, fijn, 2 teentjes knoflook, fijn, 1 t paprikapoeder, 1/4 t zwarte peper, 2+1/2 e citroensap, 4 e olie, 1 vol t zout (voor aan einde van rooster tijd)

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op07-07-2009
  • Arabisch
  •  > 120 min.
INGREDIENTEN

1 prei, 200 gr. kipfilet, 800 gr. kapucijner, 400 gr. rundergehakt, 2 dl. yoghurt, volle, 2 el. citroensap, 1 el. pijnboompitten, 2 el. olie, plantaardige, 1 mespunt kardemomzaad, 2 teentjes knoflook, 1 tl. kaneel, 1 tl. piment, gemalen, Zout, Peper, gedroogde, versgemalen, 8 pitabroodjes

  •  Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op29-08-2002
  • Internationaal Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Eigen recept

Deze nagerecht is een leuke afsluiter van een menu uit het Midden-Oosten.

INGREDIENTEN

, rijpe vijgen, ontvelt en in lengte door midden gesneden, dadels, granaatappel pitten, honing, Griekse yoghurt,

  •  Nagerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op16-04-2011
  • Afrikaans Nagerecht
  •  20-30 min.

Hummus bi Tahina

INGREDIENTEN

-80 gr kikkererwten, uit blik of een nacht geweekt in water-sap van 2 citroenen -2 a 3 teentjes knoflook, uitgeperst -zout -4 eetlepels tahin (sesampasta, te koop in Arabische winkels en ook natuurvoedingswinkels) eventueel wat chilipoeder, wat gemalen komijn en verse peterselie om er overheen te strooien.

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op03-09-2002
  • Marokkaans
  •  60-120 min.
INGREDIENTEN

800 g aardappels, 350 g uien, gehaktb, 4 el olijfolie, 1 tl kurkuma, snufje gemalen koriander, Tabasco, 2 a 3 el water, 2 tenen knoflook, geperst, 75 g rozijnen, ? el gehakte peterselie, ? el gehakte koriander, zout en gemalen zwarte peper,

  •  Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op09-09-2002
  • Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
INGREDIENTEN

800 g aardappels, 350 g uien, gehaktb, 4 el olijfolie, 1 tl kurkuma, snufje gemalen koriander, Tabasco, 2 a 3 el water, 2 tenen knoflook, geperst, 75 g rozijnen, ? el gehakte peterselie, ? el gehakte koriander, zout en gemalen zwarte peper,

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op02-09-2002
  • Internationaal Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
INGREDIENTEN

1 prei, 200 gr. kipfilet, 800 gr. kapucijner, 400 gr. rundergehakt, 2 dl. yoghurt, volle, 2 el. citroensap, 1 el. pijnboompitten, 2 el. olie, plantaardige, 1 mespunt kardemomzaad, 2 teentjes knoflook, 1 tl. kaneel, 1 tl. piment, gemalen, Zout, Peper, gedroogde, versgemalen, 8 pitabroodjes

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op02-05-2002
  • Internationaal Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
INGREDIENTEN

* 2 grote uien gepeld, * 1.5 dl citroensap, * naar smaak zout, * 1.5 stuks kip in 6 parten, * 1 theel safraanpoeder, * 2 eetl olijfolie,

  •  Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op23-01-2011
  • Aziatisch Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

Lekker pittig en koel geserveerd

INGREDIENTEN

-1 kg wortelen, geschild en in dikke rondjes gesneden, -2 tenen knoflook (in plakjes gesneden), -2 el koudgeperste olijfolie, -1/4 th lepel cayennepeper, -2 th lepels gemalen komijn, -2 th lepels vers citroensap, -snufje zout

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op28-07-2004
  • Arabisch
  •  10-20 min.
  • Eigen recept

Dit is, vanwege het varkensvlees een "haram" recept. Kebab recepten, of het nou dönner kebab of shish kebab is, vind je in allerlei variaties. Oorspronkelijk werden ze vooral van lamsvlees gemaakt en op een vertikale grill geroosterd. Mijn dochter verafschuwt lamsvlees en dus kocht ik eens gehaktspiesjes die mijn slager (in feite ten onrechte) döner kebab noemt. Ze werden goedgekeurd, maar hij verkoopt ze alleen in de zomer (barbecue-tijd). Dus, ik maakte mijn eigen versie, die natuurlijk lekkerder is. Door het gebruik van de kruiden doet het vlees je aan het Midden-Oosten of Marokko denken, maar Islamieten gebruiken geen varkensvlees, dus dit is geen halal recept. Omdat ik zelf niet zo`n enorme fan van de bbq ben, maak ik dit gerecht binnenshuis op de grillplaten.

INGREDIENTEN

500 gram gehakt half om, 1 ui, geraspt, 1 tl paprika poeder, 1 tl gemalen komijn (djinten), 1/2 tl kaneel, 1/2 tl cayennepeper, 1 tl zout, 1 bosje koriander, 5-6 blaadjes munt, 1/4 - 1/2 bosje platte peterselie, 1 teentje knoflook

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op25-02-2012
  • Multi-cultureel
  •  10-20 min.

De ras el hanoud  is zo veelzijdig dat je het bij vlees, gevogelte, vis en groenten kunt gebruiken, het is een smaakkanon. Dit is een recept uit het Midden-Oosten.

INGREDIENTEN

2 VOLLE EETLEPELS RAS EL HANOUT, OLIJFOLIE, 4 GROTE KIPFILETS, DE DIKKE KANT INGESNEDEN EN OPENGEKLAPT VOOR EEN EGALE GARING, ZEEZOUT, 4 TOT 6 TORTILLA'S, 1 RODE UI, IN DUNNE HALVE RINGEN, GRANAATAPPELMELASSE (O.A. MIDDEN- OOSTERSE SUPERMARKT EN OIL & VINEGAR), RUCOLA, GRANAATAPPELPITJES, VOOR DE YOGHURTSAUS:, 1 KLEIN BOSJE MUNT, BLAADJES FIJNGEHAKT, 400 GRAM GRIEKSE YOGHURT, 2 EETLEPELS SUMAK (O.A. MIDDEN-OOSTERSE SUPERMARKT), VERSGEMALEN ZWARTE PEPER

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op06-01-2016
  • Multi-cultureel Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Lekker zoet en echt anders dan 'normale' pompoensoep. Je associeert pompoenen niet zo snel met de keukens van het Midden-Oosten, maar toch werken bijvoorbeeld de Koerdische en de Armeense keuken veel met pompoenen, meestal sterk gekruid met kruidnagel en kaneel. De plantenvrucht, familie van de meloen, wordt zowel in hartige als zoete gerechten gebruikt. Koerden, Armeniërs, Turken en Israëli's hebben allemaal eigen versies van stroperige pompoenjam, pompoen gevuld met een farce van lamsvlees of pompoensoep.

INGREDIENTEN

* Twee eetlepels zonnebloemolie, * Twee fijngehakte teentjes knoflook, * 1 pompoen van ongeveer een kilo, * 1 liter groentebouillon (tabletten), * 1 theelepel gemalen komijn, * 1 theelepel citroensap, * zout en versgemalen zwarte peper, * 1 deciliter olie om te frituren, * 1 eetlepel korianderblaadjes, * 1 eetlepel muntblaadjes, * 200 gram kipfilet in reepjes, * mespunt kaneel

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op18-10-2007
  • Marokkaans
  •  30-60 min.

Het is weer tijd voor de barbecue en met marinades (smaakmakers) kun je eindeloos variëren en experimenteren. De ene marinade is vaak nog lekkerder dan de andere. Hier geef ik er een aantal die ik zo door de jaren heen heb verzameld en regelmatig gebruik. Ze zijn geschikt voor kip, je kan er heerlijke saté mee maken of lekkere koteletten (karbonades), speklapjes op de barbecue of Griekse lamskoteletten. Deze soorten vlees worden door mensen wel het meest gebruikt als ze aan het barbecueën zijn. Voor marineren geldt €hoe langer je het afgedekt laat marineren, hoe lekkerder de smaak zal zijn'. Zet je vlees daarom minimaal een uur, liefst een halve dag weg zodat die smaken er goed in kunnen trekken. Onderaan staat nog meer uitleg over de basis en diverse smaakmakers. Heel veel grillplezier deze zomer.

INGREDIENTEN

Zie bij bereiding beneden.

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op08-06-2015
  • Wereld
  •  0-10 min.
  • Eigen recept

Shakshuka is een heerlijk eenpansgerecht dat je de hele dag door kunt eten. Het komt oorspronkelijk uit het midden-oosten maar je kunt het inmiddels over de hele wereld eten. 

INGREDIENTEN

2 tl komijnzaadpoeder, 2 tl gedroogde oregano, 1 knoflookteen, fijngesneden, 1 ui, fijngesneden, 1 chilipeper, fijngesneden, 1 blikje tomatenblokjes, 3 eieren, 1 bosje peterselie, fijngesneden, 50 g feta, gekruimeld, olie, peper en zout

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op18-01-2017
  • Wereld
  •  10-20 min.

Wereldse hoofdgerechtjes in het klein. Maak er kleine receptkaartjes bij en zet deze op tafel. Iedereen kan nu zijn eigen die op tafel staan.

INGREDIENTEN

Pitabroodjes met Kipreepjes en Komkommersalade uit het Midden-Oosten, 300 gram gekruide kipfilet, in reepjes, halve komkommer, in plakjes geschaafd, azijn, suiker, 6 pitabroodjes, Sambasaus van Calve, Oosterse Babi Ketjap Bieflapjes met Broccoli, 6 dunne bieflapjes, 300 gram kleine broccoliroosjes, gekookt, Babi Ketjap Roerbaksaus (Conimex), Sesamzaadjes, Indiase Viskorma met Venkel, 1 venkel, in dunne plakjes gesneden, Kruidenpasta voor Korma Bloemkool (Conimex), 6 el yoghurt, 300 gram kabeljauw of zalm, in blokjes, Griekse Courgette met Fetakaas, 1 courgette, in ronde plakken van 1 cm, 2 tomaatjes, in dunne plakjes, 100 gram fetakaas, verse Italiaanse kruiden, fijngehakt,

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op27-11-2004
  •  
  •  0-10 min.

Vegetarische snack uit het Midden-Oosten.

INGREDIENTEN

2 blikken kikkererwten (a 400 gram), 3/4 zakje peterselie ( 30 g), 2 teentjes knoflook, 4 eetlepels bloem, 2 theelepels bakpoeder, 2 theelepels gemalen komijn (djinten), mespunt chilipoeder, 1 eetlepel citroensap, Zout, 1 doosje kerstomaatjes, 1 kleine ui, ca. 10 cm komkommer, 6 shoarmabroodjes, 1/4 zakje gemengde frisee sla, , ,

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op09-03-2005
  • Arabisch
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Gerechtje voor mezze tafel. Zie ook deel 1

INGREDIENTEN

Ingredienten Marokaanse Aubergine Puree, 1 kg mooie aubergines, 3 tomaten, 3 tenen knoflook, 1/2 bosje bladpeterselie, 1/2 bosje koriander, 1 tl. komijn, 1/4 tl. pili-pili ( poeder van gedroogde rode pepertjes), 5 eetl. olijfolie, Zout, , ingredienten Libanese hummus, met rul gebakken lamsgehakt:, 300 g hummus (zie recept duizend en 1 hapjes deel 1), 250 g lamsgehakt, 1 teentje look, 1/2 koffiel. gemalen kruidnagel, 1 eetl. olijfolie, peper en zout, paprikapoeder, , ingredienten Yoghurtdip met munt uit het Midden-Oosten:, 1/2 I yoghurt, 1 komkommer, 2 tenen knoflook, 1 bosje munt, enkel de blaadjes, paar takes dille, zout en peper, , ingredienten Marokkaanse salsasalade:, 500 g grote zoete tomaten, 1 rode ui, 1 bosje koriander, sap van een 1/2 Citroen, scheutje azijn, scheutje neutrale olijfolie, 1 groen chilipepertje, zout, olijfolie, , Ingredienten Gepofte zoete aardappel:, 4 zoete aardappelen, 120 g knoflook/peterselieboter, , , ,

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op31-08-2009
  •  
  •  30-60 min.

* Sebnach sjtiteha *Hoe zou het toch komen dat moslims zoveel bijzondere spinazierecepten hebben? Aan het Arabische woord 'isbaanach' is te zien dat men deze groente via de Perzen heeft leren kennen. Het is niet onmogelijk dat het Perzische woord 'aspanaach' op zijn beurt weer een verbastering was van het Babylonische woord 'isjbabtu', een soort groente die gelijkgesteld werd aan de ganzenvoet of melde, die inderdaad tot dezelfde plantenfamilie behoort als de spinazie. De vroege wilde spinazievormen, zoals ganzenvoet en melde, waren voedsel van de armen en worden zo al vermeld in het boek Job (30:4). De fijnere vorm van spinazie is betrekkelijk laat in het Midden-Oosten ingevoerd, wat zou verklaren waarom de Arabieren er een vreemd woord voor moeten gebruiken. Ze werden verzot op deze uitheemse groente.

INGREDIENTEN

Let op: de hoeveelheden zijn beschreven per persoon., 1 el olijfolie, 1 teentje knoflook, 1 el tomatenpuree, mespunt cayennepeper, mespunt komijn, mespunt zwarte peper, zout, 250 g spinazie (liefst Italiaanse of Turkse), 1 ei, 1 tl citroensap, groene olijven zonder pit

  •  Bijgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op13-10-2000
  • Arabisch Bijgerecht
  •  10-20 min.

2 personen

INGREDIENTEN

100 gram bulghur (voorbewerkte tarwekorrel uit het Midden-Oosten), 2 paprika`s (rood, groen of geel), 100 gram spinazie, 2 eetlepels olijfolie, 2 eetlepels rozijnen, 4 eetlepels fijngehakte verse groene kruiden (peterselie, bieslook, koriander, munt), zout en versgemalen peper, 75 gram feta

  •  Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op23-09-2000
  • Nederlands Bijgerecht
  •  30-60 min.

BAMIADit gerecht is geliefd in het hele Midden-Oosten en kan met lams- of rundsvlees gemaakt worden. Serveer het gerecht met rijst (Roezz, zie mijn gerechten).

INGREDIENTEN

100 g boter of 1 dl olijfolie1 kg lams- of runderstoofvlees, in blokken van circa 3 cm2 uien gesnipperd2 tenen knoflook, fijngehakt1 theelepel gemalen komijn1 theelepel gemalen koriander200 g ontvelde, ontzade blokjes tomaat3 eetlepels tomatenpuree2,5 dl bouillon, of water2 eetlepels gehakte verse muntzoutversgemalen zwarte peper500-750 g okrahet sap van 1 citroenrode wijn azijn

  •  Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op26-10-2000
  • Arabisch Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Een heerlijk gevulde brood uit Midden-Oosten en te eten als "comfort food" gedurende de weekend.

INGREDIENTEN

VOOR DEEG: , 250 g patentbloem, 5 g zout, 9 g gist (uit pakje), 150 ml lauwwarm melk of zoveel om er een elastische deeg van te maken, , 1. Zeef bloem op werktafel en maak er een kuiltje in., 2. Strooi korrels gist op rand van bloem., 3. Doen melk in kuiltje en meng bloem van binnenuit met melk tot alle melk is geabsorbeerd., 4. Voeg nu de zout erbij en kneed in 10 min. tot een elastische bal., 5. Bol deeg op en doen in een bak met plastiek folie erover tegen uitdroging en plaatst op een warme plaats., 6. Laat deeg voor 1 uur rijzen of tot dit verdubbel heeft in volume., , VOOR GEHAKT: , 400 g lamsgehakt of gehakt van eigen keuze (half om half gemengd gehakt, rund of varkens gehakt, kip of kalkoen gehakt), 1 grote ui, fijn, 2 e olijfolie, , VOOR SHOARMA KRUIDEN: , 1/2 t piment, 1/4 t cayennepeper, 1/2 t gemberpoeder, 1/4 t kaneel, 1/2 t knoflookpoeder, 1/2 t komijnpoeder, 1/2 t koriander, 1/4 t geelwortel, 1/4 t nootmuskaat, 1/2 t peterselie, gedroogd, 1/2 t selderij, gedroogd, 1/2 t paprikapoeder, 1/2 t zout, 1/4 t zwarte peper, , BEREIDINGSWIJZE VAN GEHAKT: , 1. Bak ui glazig in olijfolie., 2. Voeg gehakt erbij met kruiden en bak rul en gaar en tot meeste vocht is verdampt., 3. Laat gehakt mengsel afkoelen.

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op09-01-2012
  • Multi-cultureel Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Wat is bulgur? Bulgur is tarwe dat eerst gestoomd is en dan gemalen. De korrels kunnen zeer fijn tot grof zijn. De kooktijd is afhankelijk van de dikte van de korrel. Het komt uit het Midden-Oosten. Er zijn variaties in de bereidingswijze en elke streek heeft zijn eigen specialiteiten. Je kan het gebruiken als vervanging voor rijst, couscous, pasta of andere granen in de meeste bereidingen. Bulgur vind je bij buitenlandse winkels (Turkse zeker) en soms in natuurvoedingszaken. Dit is de meest bekende salade uit de Levant, met als bijzonder ingrediënt bulgur. In restaurants, wanneer je bij mensen thuis gaat eten, geen etentje is compleet zonder deze salade

INGREDIENTEN

300 gr fijne bulgur, 1 kleine komkommer, 2 flinke tomaten, 2 bossen peterselie (nog liever 3), 2 citroenen, 6 el olijfolie, zout, 1 el granaatappelsiroop (eventueel)

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op11-07-2009
  • Mediterraan
  •  20-30 min.

Door het gebruik van de sumak wordt deze salade heel speciaal. Wij vonden het echt super lekker. De salade was in een mum van tijd opgegeten. Sumak zijn rode zure besjes die vooral populair zijn in het Midden-Oosten en de landen rond de Middellandse Zee. Het geeft een citroenachtige smaak aan je gerechten. (van internet) Op internet vind je verschillende schrijfwijzen voor sumak of sumac. Wikepedia gebruikt sumak met een k. Dus heb ik dat maar overgenomen.

INGREDIENTEN

450 gram bocconcini= kleine mozzarella, 500 gram kerstomaten, 4 eetlepels in reepjes gescheurde basilisum, 3 eetlepels olijfolie, 1 theelepel vloeibare honing, 1 afgestreken theelepel sumak (te koop in Turkse of Marokkaanse winkels), vers gemalen peper, 1 snufje zout, 1 theelepel vloeibare honing

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op26-06-2013
  • Fusion
  •  10-20 min.

Hoe wat? Ja Baba Ghanoush, die spread gemaakt van aubergine. Ik ben er dol op, maar soms als ik het koop vind ik het smakeloos en vet. Daar gaat vanaf nu verandering in komen, want dit recept levert je extreem smakelijke en zeker ook zeer skinny Baba Ghanoush op! Baba Ghannouj of Baba Ghanoush, het wordt op verschillende manieren geschreven, is een heerlijke auberginespread dat zijn oorsprong kent in het Midden-Oosten. Er gaan, zoals vaak het geval is, veel verschillende recepten de ronde, elk land kent zijn eigen variatie. Maar het draait in elk geval altijd om de aubergine, het hoofdbestanddeel, de toegevoegde smaakmakers als tahin (sesampasta), citroensap, komijn en knoflook variëren. Hoewel je in recepten altijd tahin toegevoegd ziet, laat ik het vaak achterwege omdat ik het zonder tahin lekkerder vind. Tahin, deze koop je overigens bij de Turkse, Marokkaanse of natuurvoedingswinkel, maakt de dip zwaarder. Dit recept komt van Chickslovefood.com.

INGREDIENTEN

Men neme (voor 1 schaaltje spread):, - 1 aubergine, - 2 eetlepels citroensap, - 1 teen knoflook, - hand vol verse peterselie, - snuf zout, - 125 ml Griekse yoghurt

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op05-01-2013
  • Marokkaans
  •  0-10 min.

Recept uit het Midden-Oosten.

INGREDIENTEN

VOOR SALADE:, 200 g bulger (Turkse winkel), 1 t zout, 350 ml kokend water, 450 g tomaten in stukjes, 1/2 komkommer in blokjes, 4 lente-uitjes, in dunne ringen, , VOOR DRESSING:, 50 ml olijfolie, 50 ml citroensap, 2 e verse munt, fijn, 4 e verse peterselie, fijn, 2 teentjes knoflook, fijn

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op02-07-2009
  • Arabisch
  •  > 120 min.

Dipsaus uit Midden-Oosten

INGREDIENTEN

1 kop kikkererwten, gekookt - 1/2 kop tahin - 3 knoflookteentjes - sap van 2 citroenen - 3-4 eetlepels water - zout en versgemalen zwarte peper - radijsjes, om te dippen, , voor de garnering: 1 eetlepel olifolie - 1 eetlepel verse peterselie, fijngehakt - 1/2 theelepel cayennepeper - 4 zwarte olijven

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op08-08-2000
  • Arabisch
  •  10-20 min.

Lekker veganistisch en het smaakt heerlijk op jou lievelingsbrood. Eten bij kerrie gerechten en midden-oosten gerechten.

INGREDIENTEN

260 g uitgelekt kikkererwten uit blik, 1+1/2 e citroensap, 5 e pindakaas, 1 teentje knoflook, fijn, 2-3 e goede goede olijfolie (of meer), 1/2 t zout, witte peper, 1/2 t komijnpoeder, 1 t paprikapoeder, genoeg water om een smeerbaar substantie te maken

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op15-11-2015
  • Arabisch
  •  0-10 min.
INGREDIENTEN

1 kilo aardappelen - 1 eiwit - 1 theelepel sumak - 1/4 theelepel chilipoeder - 100 gram tomaten relish

  •  Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op07-06-2005
  • Nederlands Bijgerecht
  •  30-60 min.

* Gebakken kaas *Gebakken kaas is een oud ideetje. Het Arabische kookboek van al-Tudjibi (13e eeuw) geeft dit recept al. Al-Tudjibi beveelt het gerecht aan als een probaat middel tegen knoflook- en uienadem. Alle authentieke kaas in het Midden-Oosten is blank; de beste kaas voor dit recept is 'halloumi' uit Cyprus. Als dat niet verkrijgbaar is, kies dan als vervangende kaas feta, mozzarella of pecorino.

INGREDIENTEN

* blokjes halloumi (of feta, mozzarella of pecorino), * olie, * droog broodkruim (fijngemalen), * zwarte olijven

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op24-05-2001
  • Arabisch
  •  20-30 min.

Het is een Libanees gerecht dat vooral populair is in Libanese restaurants.

INGREDIENTEN

2 kleine aubergines, in de lengte gehalveerd, zout, 2 teentjes knoflook, geperst, 2 eetlepels citroensap, 60 mililiter tahin, 1 eetlepel olijfolie, 1 eetlepel verse munt, fijngehakt

  •  Voorgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op11-10-2002
  • Voorgerecht
  •  30-60 min.

Zoete, pikante en kleurige salade uit het Midden-Oosten

INGREDIENTEN

500 gram worteltjes geschild en net gaar gekookt, 2 eetl. plantaardige olie, 2 tenen gehakte knoflook, 1 theelepel zout, flinke theelepel komijn (gemalen), halve theelepel cayenne-of rode pepervlokken or rode pepersaus, 2 tot 3 eetlepels gehakte verse peterselie,3 tot 4 eetlepels citroensap, 1 theelepel suiker, peterselie om te garneren.

  •  Bijgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op03-07-2002
  • Marokkaans Bijgerecht
  •  10-20 min.

Uit de Turkse keuken

INGREDIENTEN

100 gr bulghur; 2 paprika's; 100 gr spinazie; 2 el olijfolie; 2 el rozijnen; 4 el versgehakte verse groene kruiden (b.v. peterselie, munt, koriander); zout; versgemalen zwarte peper

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op03-02-2002
  • Turks
  •  30-60 min.
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Suggesties kookboeken

Loesje laat zien hoe je op eenvoudige wijze kookproblemen kunt oplossen. Kijk elke dinsdag & vrijdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook… Lees verder »

Dit nummer in Smult: o.a, de lekkerste hachee, coq au vin en andere traditionele gerechten met een nieuwe twist. Profiteer nu 5 X Smult met 30% korting! Profiteer nu!… Lees verder »

Sabine laat zien hoe je gerechten waar zij echt trek van krijgt op een makkelijke manier bereidt. Kijk elke maandag & donderdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook.… Lees verder »

Top