Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

19 sodabrood recepten Alles wissen

  • Maak een keuze

Uitgebreid zoeken
Maak een keuze
Maak een keuze
INGREDIENTEN

* 250 gr tarwebloem, * 1 theel zout, * 1 theel zuiveringszout, * 1 eetl bakpoeder, * 2 theel bruinesuiker, * 225 ml karnemelk, * naar behoefte olie om in te vetten

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op19-08-2011
  • Nederlands
  •  30-60 min.

Smaakt beter dan het klinkt!

INGREDIENTEN

300 gr tarwebloem, , 300 gr volkorenmeel, , 1 tl zout, , 1 tl dubbelkoolzure soda, , 1 el bakpoeder, , 1 tl plantaardige olie, , 1.5 dl karnemelk of biogarde,

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op22-01-1999
  •  
  •  60-120 min.

Deze variant op het traditionele Ierse sodabrood kan het best op de dag van de bereiding worden gegeten.

INGREDIENTEN

* 300 gr volkorenbloem., * 300 gr bloem., * 2 theelepels bakpoeder., * 1 theelepel dubbelkoolzure soda., * 2 eetlepels fijne tafelsuiker., * 1 theelepel zout., * 1 ei,losgeklopt., * 425 ml natuuryoghurt.

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op26-01-2010
  • Iers
  •  60-120 min.

Een simpel broodje dat je kunt bakken, niet in de oven, maar in de koekenpan. Standaard baktijd iets meer dan 10 minuten.

INGREDIENTEN

4 eetlepels bloem of volkorenmeelbij gebruik van bloem, eventueel 2 eetlepels tarwezemelen (zie daarvoor bijvoorbeeld Zonnatura of de muesliafdeling van Super de Boer)2 eetlepels karnemelksnufje zout1/8 theelepel (misschien iets meer, maar zeker niet veel) natriumbicarbonaat / zuiveringszout / dubbelkoolzure soda of onder welke naam het ook verkocht wordt., Ik gebruik maatschepjes die waarschijnlijk gebaseerd zijn op Angelsaksische maten, dat houdt in dat ze aan de grote kant zijn. Maar dat doet aan de verhouding niets af. Verdubbelen of halveren van de hoeveelheden levert ook een prima broodje op. Een broodje bereid met de aangegeven ingredienten komt in voedingswaarde ongeveer overeen met 2 1/2 boterham.

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op01-06-2004
  •  
  •  10-20 min.

De smaak van dit Ierse brood is anders dan brood gebakken van meel en gist. Het heeft een geheel eigen smaak, waar je misschien even aan moet wennen. Maar is zeker de moeite waard om het te maken. Ik vind het erg lekker.

INGREDIENTEN

370 gram volkorenmeel, 130 gram bloem, 1 afgestreken el fijn (zee)zout, 1 afgestreken el baking soda (baksoda, zuiveringszout), 375-400 ml karnemelk,

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op22-06-2005
  • Iers
  •  30-60 min.
INGREDIENTEN

450 gram volkorenmeel, 175 gram witte bloem (liefst ongebleekt), 1 theelepel baking soda, 1 theelepel bakpoeder, 1 theelepel zout, 1 ei, ongeveer 450 ml karnemelk

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op09-09-2009
  • Iers
  •  20-30 min.

Snel bereid brood

INGREDIENTEN

-200 g bloem, -1 th lepel zout, -2 th lepel natriumbicarbonaat, -200 g volkorenmeel (en wat extra voor het bestuiven), -55 g havervlokken, -circa 3 dl karnemelk

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op22-06-2005
  • Belgisch
  •  30-60 min.

Donker brood voor 2 broden

INGREDIENTEN

230 gr. volkorenmeel, 340 gr. tarwemeel, 120 gr. bloem, 60 gr. tarwekiemen, 60 gr. havervlokken, 2 theel. baking soda, 2 eetl.. donkere vloeibare stroop, 2 eieren, 2 eetl. zonnebloemolie, ca. 3/4 liter karnemelk

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op02-05-2001
  • Iers
  •  60-120 min.

Op het Ierse platteland zijn de eettafels beladen met versgebakken brood, taart, broodjes en fruitcake, geserveerd met boter, jam en dikke frisse room.

INGREDIENTEN

, * 250 gram zelfrijzend volkoren bakmeel, * 250 gram ongebleekt zelfrijzend bakmeel, * 1 theelepel zuiveringszout, * 5 tot 7 dl. karnemelk

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op04-05-2002
  • Iers
  •  30-60 min.
INGREDIENTEN

175 gr. volkorenmeel, 50 gram bloem, 50 gr. grof havermeel, 25 gr. tarwekiemen, 1 tl. dubbelkoolzure soda, 1 ? tl zout, 1 tl suiker, 1 groot ei, 2 ? dl karnemelk, beetje bloem,

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op09-03-2004
  • Iers
  •  30-60 min.
INGREDIENTEN

175 gr. volkorenmeel, 50 gram bloem, 50 gr. grof havermeel, 25 gr. tarwekiemen, 1 tl. dubbelkoolzure soda, 1 1/2 tl zout, 1 tl suiker, 1 groot ei, 2 3/4 dl karnemelk, beetje bloem,

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op17-07-2002
  • Iers
  •  30-60 min.

Witbrood met stukjes chocola

INGREDIENTEN

450 gram zelfrijzend bakmeel;, 1 theelepel fijn zeezout;, 2 theelepels basterdsuiker;, 40 gram boter;, 100 gram pure chocolade (met meer dan 70% cacao);, ongeveer 300 ml karnemelk.,

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op11-04-2004
  • Iers
  •  30-60 min.
INGREDIENTEN

175 gr. volkorenmeel, 50 gram bloem, 50 gr. grof havermeel, 25 gr. tarwekiemen, 1 tl. dubbelkoolzure soda, 1 ? tl zout, 1 tl suiker, 1 groot ei, 2 ? dl karnemelk, beetje bloem

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op23-10-2002
  • Iers
  •  60-120 min.
INGREDIENTEN

4 ijsblokjes, zout en versgemalen zwarte peper, 140 gr. waterkersblad, gewassen en grof gehakt, 3 hardgekookte eieren, gehakt, 1 bakje mosterdcress, 8 tot 10 cornicons, uitgelekt en in plakjes, klein handje verse dille, gehakt, 1,5 el, Dijon mosterd, 3 el. ev olijfolie of raapzaad olie, sap van een halve citroen, 3 el. zure room of creme fraiche, 6 x 50 gr. stukjes gerookte forelfilet, 6 plakjes geroosterd (soda)brood, beboterd of de boter in een klein schaaltje ernaast., halve citroen in 6 plakjes erbij

  •  Voorgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op27-11-2009
  • Engels Voorgerecht
  •  30-60 min.

Dit is een traditioneel Dublins recept, dat op zaterdagavond gegeten wordt. Soms worden schijfjes appel toegevoegd, soms wordt appelcider gebruikt in plaats van bouillon.

INGREDIENTEN

, * 8 varkens- of runderworstjes, * 4 plakken bacon, * 30 gram braadvet, * 2 grote uien, gesnipperd, * 2 teentjes knoflook, geperst, * 4 middelgrote kruimige aardappelen, in schijfjes van 3 mm., * 1/4 theelepel gedroogde salie, * gemalen peper, * 2 dl. kippenbouillon, * 2 eetlepels fijngehakte peterselie

  •  Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op05-05-2002
  • Iers Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Frisse maaltijd salade met grapefruit en warme kippenlevertjes

INGREDIENTEN

200 gram jonge spinazie, rocket en lollo rosso gemengd., 2 roze zoete grapefruits., 6 eetlepels zonnebloem olie., 2 theelepels sesam olie., 2 theelepels zoete ketjap., 250 gram kippelevers in stukjes., zout & peper

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op06-10-2000
  • Engels
  •  0-10 min.

Deze soep uit Ierland is de lekkerste die ik ken.

INGREDIENTEN

Olie; 2 preien; 6 middelgrote aardappelen; zout; peper; nootmuskaat; 1,5 liter bouillon; slagroom

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op21-10-2000
  •  
  •  60-120 min.

Lekker sudderpotje

INGREDIENTEN

3 pond ribstuk . Voor de marinade: 1 blikje cider, 1 laurierblaadje, 1 theel.kaneel, 1 theel. all spice, 1 theel. kruidnagelpoeder, 1 theel. peper, 1½ theel. zout, , Voor de saus: 1 bekertje creme fraiche, zelfde hoeveelheid yoghurt en ook mayonaise, mierikswortel naar smaak.

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op11-12-2004
  • Iers
  •  > 120 min.

Dit is een traditioneel Dublins recept, dat op zaterdagavond gegeten wordt. Lekker hartig en pittig.

INGREDIENTEN

8 varkens- of runderworstjes, saucijzen bijvoorbeeld4 dik gesneden, plakken bacon30 gr. reuzel2 grote, gesnipperde uien2 geperste, teentjes knoflook4 middelgrote, vastkokende aardappelen, in plakjes, van ca 3 mm1/4 theel. gedroogde salieversgemalen peper2 dl., kippenbouillon2 eetl. fijngehakte peterselie,

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op14-05-2002
  • Iers
  •  60-120 min.
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Suggesties kookboeken

Dit nummer in Smult: o.a, de lekkerste hachee, coq au vin en andere traditionele gerechten met een nieuwe twist. Profiteer nu 5 X Smult met 30% korting! Profiteer nu!… Lees verder »

Top