Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

168 waterzooi recepten Alles wissen

  • Maak een keuze

Uitgebreid zoeken
Maak een keuze
Maak een keuze
INGREDIENTEN

600 gram kabeljauw, 150 gram prei, 150 gram knolselderij, 1 1/2 dl witte wijn, 1 visbouillontablet, sneetjes bruin brood

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op21-02-2000
  • Belgisch
  •  30-60 min.

Heerlijke "Vlaamse" gevogelte soep!

INGREDIENTEN

2 mooie Kippen-, 1 kg mager Soepvlees-, 2 grote Bleekselderijen-, 3 Aardappelen-, 2 Preien-, 3 Wortelen-, 4 Uien-, 4 teentjes Knoflook-, 1 bosje Peterselie-, 1 blokje magere Vleesbouillon-, 1 blokje Kippebouillon-, 1 dl Room-, Zout&, Peper, , , , ,

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op14-12-1999
  • Belgisch
  •  30-60 min.

Belgisch streekgerecht

INGREDIENTEN

, 2 uien, 1 braadkip à 1500 g, peper, zout, 2 laurierblaadjes, 3 takjes peterselie, 2 takjes tijm, 100 g boter, 1 l kippenbouillon (tabletten), 3 winterwortels, 4 grote preien, ½ struik bleekselderij, 4 aardappelen, 2½ dl koksroom, 2 eierdooiers, 1 eetlepel peterselie,

  •  Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op07-01-2000
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Eigen recept
  •  Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op13-02-2009
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
INGREDIENTEN

1 1/2 liter kippenbouillon-, 25 gr boter-, 1 ui-, 1prei-, 3 stengels bleekselderij-, 400 gr in blokjes gesneden kipfilet-, 1 eidooier-, 1 dl room-, 1 eetlepel grove mosterd-, evt. maizena-, bladselderij voor af te garneren.,

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op19-05-2003
  • Belgisch
  •  10-20 min.

"Gevulde maaltijdsoep".

INGREDIENTEN

* 3 Kipfilets, * 3 kippe bouillon blokjes, * 3 Duimdikke preien, * Zakje worteljes, * Zakje krielaardappeltjes {grof}, * klein bekertjes ongeklopte slagroom, * peper en zout, *

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op23-11-1999
  • Belgisch
  •  10-20 min.

Vlaamse soep die met kip of met rundvlees maar ook met vis kan worden gemaakt.

INGREDIENTEN

200 gr soepvlees, 11/4 liter water, 3 tl zout, 6 piment-en peperkorrels, 1 kleine poularde in tweeen (ca 1,2 kg), 200 gr prei, 200 gr wortelen, 100 gr knolselderij, 1 ui, 2 eetl boter, 2 eetl bloem, 2 eierdooiers, 6 eetl slagroom, 3 tl citroensap,

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op02-12-2001
  • Belgisch
  •  60-120 min.

Een echte Zeeuwse vissoep

INGREDIENTEN

Poonfilet, zalmfilet, mosselen, kokkels, Hollandse garnalen, scampies, hoofdkrap, kuit, vissenkopen, visafval, zuring, wortel, prei, ui, garnalenpellen, eierschaal.

  •  Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op25-06-2002
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Lekkere smakelijke soep

INGREDIENTEN

Kip, soepgroenten, wittewijn, zout, peper en suiker, koffieroom, vermecelli

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op16-07-1999
  • Belgisch
  •  30-60 min.

Belgisch recept uit een oude flair

INGREDIENTEN

2 preistengels, boter, 4 aardappelen, 1 glas droge wijn, 10 sint-jacobsvruchten, 4 tongfilets, 100 gr. verse zalmfilet, 100 gr. kabeljauwfilet, 2 bouillonblokjes van vis, oregano, peper & zout, 1,25 dl. light room, 2 worteltjes

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op17-10-2001
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
INGREDIENTEN

1 kip (ca. 1,3 kg), 2 el gehakt peterselie, 250 gr champignons, 3 wortelen, 3 takken witte selder, 2 prei (alleen wit), 1 ui, 2 dl droge witte wijn, 2 dl lichte room, 1 eierdooier, sap van 1/4 citroen, 4 el boter, 3 el bloem, 1 laurierblad, 1 takje tijm, peper en zout,

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op28-03-2010
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Een heerlijke maaltijdsoep van kip en groenten

INGREDIENTEN

1 kip, 2 wortelen, 1 prei, 15Ogr knolselder, 2 stronkjes witloof, 25Ogr champignons, asperges, spinazie, 2 dl. room, 1 citroen, boter, bloem, kippenbouillon, peterselie, kervel

  •  Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op01-12-2000
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Klassieker; hoofdgerecht; 4 a 5 pers. al een dag voordien beginnen; bereidingstijd 25 min.

INGREDIENTEN

1 kip; 2 el gehakte peterselie of 2 bolletjes kervel (diepvries); 3 wortelen; 3 takken witte selder; 250 champignons; 2 preiwitten; 1 ui; 2 dl droge witte wijn; 2 dl lichte room; 1 eidooier; sap van 1 citroen; 4 el boter; 3 el bloem; 1 laurierblad; 1 takje tijm; peper en zout

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op20-10-2003
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
INGREDIENTEN

1 prei, zout, 100 peen-julienne, 100 gr knolselderij-julienne, 1/4 zak minikrieltjes, 2 tl citroensap, 1 kippenbouillontablet, 2 kipfilets, 1 dl slagroom, 3 takjes peterselie.

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op17-03-2005
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
INGREDIENTEN

2 kippeborsten, 1 1/4 liter court-bouillon van groenten, 400 gr prei, 100 gr selderij, 100 gr wortelen, 1 uitje, 100 gr magere gevogeltebouillon (1 blokje water), 40 gr magere verse kaas, 1 eierdooier, peper, zout en muskaatnoot,

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op12-09-2002
  • Belgisch
  •  30-60 min.

Gemakkelijk te bereiden

INGREDIENTEN

1 knolselder, 5a6 poten, 2 dikke ajuin, 1 citroen, thijm, laurier, groffelnagels, 500gr. champignons, 1 soepkip, 1 flesje room, boter, 2 eidooier, maizena, peper, zout

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op25-01-2002
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Waterzooi van parelhoen en inlandse groentjes

INGREDIENTEN

1 courgette, 1 wortel met loof, 150g champignons, 1 selder;1ui;12 kleine bintjes, 4 filets van parelhoen, groentebouillon;blanke roux, 1 ei en 2 dl room(binding), 1 wit van prei

  •  Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op16-03-2001
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
INGREDIENTEN

0,5 liter wijn, 1 flinke ui, schil van een halve citroen, 4 takjes selderij, graten van gefileerde vis, 1, liter water, 1 kilogram zoetwatervis (aal, brasem, snoek, karper, baars), zout, peterselie, 4, sneden brood, 30 gram boter.

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op13-02-2000
  • Belgisch
  •  30-60 min.
INGREDIENTEN

1 Franse kip, 2 eetlepels gehakte peterselie, 3 wortelen, 3 takken witte selder, 250 gram champignons, 2 preiwitten, 1 ui, 2 dl droge wijn, 2 dl lichte room, 1 eidooier, sap van 1/4 citroen, 4 eetlepels boter, 3 eetlepels bloem, 1 laurierblad, 1 takje tijm, peper en zoutBereiding (25 min.)

  •  Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op27-10-2003
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

Een magere versie van watersooi

INGREDIENTEN

Kip plus kipfilet, prei, uien, wortel, zout, peper,een beetje olie, aardappelen, peultjes, kleine worteltjes, currie, kurkuma en room,(in dit geval een soja room, laag in vetgehalte) beurre manier, een combinatie van boter en meel in gelijke verhouding. In dit recept geen boter maar, een magere margarine, gemengd met bloem.

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op15-08-1999
  • Belgisch
  •  60-120 min.
  • Eigen recept
INGREDIENTEN

Waterzooi met venkel is een hedendaags fantasietje, maar wel lekker., , Ingrediënten, 1 grote kip, 1 ui, 2 wortelen, 2 takjes selder, 1 kruidnagel, 1 kruidentuiltje (laurier, tijm en peterseliestengels), 2 dl room, verse kervel, peper en zout,

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op22-09-2010
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
INGREDIENTEN

1 kip in stukken, 4 sjalotten, 4 wortelen, 2 stukken prei, 1 selder, 1/4 knolselder, tijm, laurier, 2 eetlepels gehakte peterselie, 1,5 liter water, 4 eierdooiers, 1,5 dl room

  •  Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op22-05-2003
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
INGREDIENTEN

12 kleine aardappelen - zout en peper - 40 gram boter - 2 wortelen in dunne reepjes - 1 ui in dunne ringen - 1 prei in dunne reepjes, - 3 stengels bleekselderij in dunne reepjes - 1 kip in stukken - 2 dl droge witte wijn - 1/2 a 1 liter kippenbouillon van tablet - 1 takje dragon - 1 blaadje laurier - 1 takje tijm - 2 takjes peterselie - 3 eidooiers - 2 dl slagroom - 4 eetlepels fijngesneden peterselie, , , , , , , ,

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op20-10-2002
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Waterzooi kan ook gemaakt worden van zeevis én (ongefileerde) zoetwater vis. Bijvoorbeeld met in moten gehakte paling, snoekbaars en forel. Ook mosselen in de schelp kunnen aan de waterzooi worden toegevoegd. Kook ze kort: als de schelpen zich openen zijn de mosselen klaar.

INGREDIENTEN

800 g gefileerde verschillende soorten vis, bijvoorbeeld kabeljauw, zalm, wijting, schol, enz., 1 prei, 2 stengels bleekselderij, 4 worteltjes, 2 takjes verse tijm, zout en peper, 1/2 l visbouillon (van een tablet), 300 ml droge witte wijn, 2 eetl. fijngehakte peterselie, 2 eetl. fijngehakte selderij, 4 plakjes citroen,

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op09-09-2009
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Snel, lekker en makkelijk

INGREDIENTEN

150 gr. worteltjes, 1 kleine koolrabi, 1/4 l. visfond, 1/8 l. slagroom, zout, 300 gr. kabeljauwfilet, 3 el. fijngehakte dille, versgemalen peper, citroensap

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op29-07-2002
  • Mediterraan Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

In vrijwel elk restaurant aan de Belgische kust staat dit gerecht op de kaart. Het spreekt voor zich dat zo'n klassiek recept niet mag ontbreken.

INGREDIENTEN

800 gram gefileerde verschillende soorten vis, bijvoorbeeld kabeljauw, zalm, wijting, schol, schelvis, enz., 1 prei, 2 stengen bleekselderij, 4 worteltjes, 2 takjes verse tijm, peper en zout, 1/2 liter visbouillon (van een tablet), 300 ml witte wijn, 2 eetlepels fijngehakte peterselei, 2 eetlepels fijngehakte selderij, 4 plakjes citroen.

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op09-09-2001
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
INGREDIENTEN

8 kippenpoten, 100 gram boter, 1 ui, 2 stengels bleekselderij, 250 gram prei, 1 grote winterwortel, 3 el fijngehakte peterselie, 8 dl kippenbouillon, 4 sneetjes bruinbrood, peper, zout.

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op02-01-2000
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
INGREDIENTEN

? 350 g krieltjes (duopak a 700 g), ? 1/2 knolselderij, ? 1 kleine winterpeen, ? 1 dunne prei, ? 1/2 citroen (geperst), ? 1 1/2 kippenbouillontablet, ? 300 g kipfilethaasjes, ? 200 ml creme fraiche, ? 2 takjes selderij (fijngehakt)

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op07-10-2003
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
INGREDIENTEN

200 g bos- of waspeen, 1 dunne prei, 4 stukken zalmfilet van ongeveer 100 gram, 200 g witvisfilet (bijvoorbeeld tilapia of schol), 3 eidooiers, 125 ml slagroom, 3/4 l visbouillon (van tabletten), 2 eetlepels fijngehakte bladselderij of peterselie.

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op12-10-2005
  • Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
INGREDIENTEN

1 ui, 1 prei, 1 1/2 stengel bleekselderij, 1 el boter, 1 Liter kippenbouillon, 200 gr kalkoenfilet, 1 eidooier, 1 dl slagroom, 1 el citroensap, zout, peper

  •  Voorgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op29-10-2003
  • Belgisch Voorgerecht
  •  10-20 min.
INGREDIENTEN

1 kippebil ; 1/4 kippebouillonblokje ; 3 eetlepels slagroom ; tijm ; peper en zout ; 2 worteltjes ; 1 kleine selderstengel ; 1 stuk preiwit ; kervel

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op08-04-2003
  • Belgisch
  •  10-20 min.

Maaltijd soep/saus

INGREDIENTEN

Selderie, peterselie, prei, wortel en champignons. Kippenbouillon kerrypoeder, zout, maizena, water en veel koksroom.

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op15-01-2002
  • Belgisch
  •  30-60 min.
INGREDIENTEN

12 kleine aardappelen, , zout, peper, , 40 g boter of margarine, , 2 wortelen, in dunne reepjes, , 1 ui, in dunne ringen, , 1 prei, in dunne reepjes, , 3 stengels bleekselderij, in dunne reepjes, , 1 kip, in stukken, , 2 dl droge witte wijn, , 1⁄/:2-1 l kippenbouillon (eventueel van tablet), , 1 takje dragon, , 1 blaadje laurier, , 1 takje tijm, , 2 takjes peterselie, , 3 eidooiers, , 2 dl slagroom, , 4 el fijngesneden peterselie,

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op04-09-2002
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
INGREDIENTEN

800 g gefileerde verschillende soorten vis, bijvoorbeeld kabeljauw, zalm, wijting, schol, enz., 1 prei, 2 stengels bleekselderij, 4 worteltjes, 2 takjes verse tijm, zout en peper, 1/2 l visbouillon (van een tablet), 300 ml droge witte wijn, 2 eetl. fijngehakte peterselie, 2 eetl. fijngehakte selderij, 4 plakjes citroen,

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op01-03-2003
  • Internationaal Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Eigen recept
INGREDIENTEN

4 kipfilets, 1 ui, 1 bosje wortelen, wit van 2 preien, 2 takjes groene selder, 1 l kippenbouillon, 1 dl Alpro® soya Cuisine, 1 eidooier, 1 el bloem, Alpro® soya Bakken en Braden, peterselie, kruidentuiltje (tijm, laurier en peterseliestengels), nootmuskaat, peper en zout,

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op29-03-2012
  •  
  •  30-60 min.

Recept van Marco

INGREDIENTEN

150 gram Winterwortel -, 4 stengels bleekselderij -, 2 dunne preien -, 4 takjes selderij -, 3 takjes peterselie -, 1/4 zakje verse bieslook -, 1 kilo kippenbouten -, 50 gram boter of margarine -, 2 kippenbouillon tabletten -, 2 eidooiers -, 3/4 dl slagroom -, zout en versgemalen peper,

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op03-09-2003
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
INGREDIENTEN

1 flinke soepkip of 8 stukken kip(bijv.poten,drumsticks of kipkarbonade),1 ui met bruine schil,2 laurierblaadjes,2 kruidnagels,2 preien,2 middelgrote wortelen,2 stelen bleekselderij,500g geschrapte krieltjes,2 stukjes foelie,1 takje verse tijm of ? tl gedroogde tijm,2 dl (kook)room,versgeraspte nootmuskaat,zout,versgemalen peper,2 el in ringetjes geknipte bieslook.

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op10-08-2001
  • Belgisch
  •  60-120 min.

Lekker gezond!

INGREDIENTEN

800 gr. gefileerde verschillende soorten vis,bijvoorbeeld kabeljauw,zalm,wijting,schol, e.z.v. *, , 1 prei *, 2 stengels bleekselderij *, 4 worteltjes *, 2 takjes verse tijm *, zout en peper *, 1/2 l visbouillon(van een tablet), 300 ml droge witte wijn *, 2 eetl. fijngehakte peterselie *, 2 eetl. fijngehakte selderij *, 4 plakjes citroen *

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op15-07-2001
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Gentse waterzooi werd oorspronkelijk met riviervis gemaakt, maar vermits er nog weinig rivieren zijn waar vis in zwemt.... hebben de Gentenaars er maar een kippenzooi van gemaakt. Het succes van dit recept is wel afhankelijk van de kwaliteit van de kip. Ik kies voor bio.

INGREDIENTEN

1 gekapte kalfspoot, 1 hoeve kip, 5 kleine preien, 1 kleine groene selder, een bos worteltjes, 1 ui, 2 dl.room, 1 eierdooier, 8 kleine aardappelen, platte peterselie (ev. met wortel), boter,

  •  Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op18-01-2002
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
INGREDIENTEN

1 grote braadkip van 1 kg.; witte peper (vers gemalen);1 flinke dikke prei; 1 winterwortel; 1 stronk bleekselderij; 1 grote ui; boter; paar peterseliewortels; peterselie (1 bosje); 2 eierdooiers; 1.5 ltr. krachtige bouillon. 1 Kalfsschenkel;1 zak soepgroenten.

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op05-05-1999
  • Belgisch
  •  > 120 min.
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Ontvang een jaarabonnement Smult en het kookboek Dagelijkse Kost 2 van de bekende Belgische TV-kok Jeroen Meus van € 44,79 voor € 32,95… Lees verder »

Top